Artisjokk Grønnsaker

Artisjokk

Artisjokken anses som en delikatesse, og er mye brukt i fransk og italiensk kjøkken. Den er enkel å tilberede og kan brukes som forrett, selvstendig rett eller tilbehør til kjøtt.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Kok artisjokken hel, spis bladene med dipp og nyt artisjokkhjertet til slutt med litt salt på.

Litt om Artisjokk

Beskrivelse

Artisjokk (Cynara scolymus) er egentlig blomsterknoppen til en tistelplante som vokser i middelhavsområdet. Artisjokken er som regel grønn eller lilla og er ca 8-15 cm i diameter. Smaken er mild. 

Bakgrunn

Artisjokken kommer opprinnelig fra Nord-Afrika, der den har vært kultivert i over 5000 år. Den dyrkes nå i middelhavsområdet og i California.

Næringsinnhold

Artisjokk inneholder svært mye antioksidanter. Den inneholder også stoffene Cynarin og Silymarin, som trolig er godt for leveren og hjertet, hjelper fordøyelsen og senker kolesterolet. Artisjokken er fettfattig, og gir bare 27 kcal per 100 gram. Den er fiberrik og inneholder blant annet magnesium, kalium og folat. 

Anvendelse/bruksområde

Artisjokk kan serveres som forrett, tilbehør eller som selvstendig rett. Den kan ikke spises rå, og krever lang koketid. Artisjokkhjerter kan også kjøpes ferdig kokt og marinert på boks og er godt i salater og på pizza. 

Innkjøp(mengde)

Til forrett beregnes minst en halv artisjokk per person. 

Oppbevaring

Artisjokk oppbevares i kjøleskap. Dekk evt til med et fuktig håndkle for å forhindre uttørking. 

Tilberedning

Artisjokk kan ikke spises rå og må kokes, stekes eller bakes. Koketid varierer med størrelsen på artisjokken, normalt beregnes 30-50 minutter. Når den er riktig kokt skal bladene sitte løst. Det er den nederste delen av bladene som kan spises, i tillegg til kjernen, artisjokkhjertet, som anses som en delikatesse. 

Mer informasjon

Les mer om artisjokk her:

www.frukt.no 

www.bama.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.