Asparges, grønn Grønnsaker

Asparges, grønn

Asparges er både godt og sunt! Den smaker fantastisk, og er enkel og rask å tilberede. Derfor er den en av kokkenes favorittgrønnsaker.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Grønn asparges skal bare kokes i 2-4 minutter, mens hvit asparges trenger 5-6 minutter.

Litt om Asparges, grønn

Beskrivelse

Asparges (aspargus officinalis) er en staude i liljefamilien. Grønn asparges er mest vanlig i Norge, og får sin grønnfarge fordi den vokser over bakken. Hvit asparges er den samme planten, men vokser under jorden. Smaken er mild.

Bakgrunn

Asparges vokser vilt rundt Middelhavet og i Egypt, og egypterne brukte asparges allerede 3-4000 år før Kristus. Nå dyrkes den over hele verden, og er tilgjengelig i butikkene hele året.

Næringsinnhold

Asparges er kalorifattig, med bare 20-30 kcal per 100g. Den er rik på kostfiber, og inneholder blant annet E- og C-vitaminer og folat.

Anvendelse/bruksområde

Asparges er perfekt som tilbehør til kjøtt eller fisk, eller som forrett. Aspargestopper kan gjerne brukes i salater (blansjert) eller på pizza. Asparges kan grilles, kokes, dampes eller stekes. 

Oppbevaring

Asparges bør oppbevares kjølig, helst 7-10°C. Den har begrenset holdbarhet.

Tilberedning

Asparges kan grilles, kokes, dampes eller stekes. Slik koker du asparges: Knekk eller kutt av de nederste 3-4 cm av aspargesen. Skrell av skallet fra midten av aspargesen og ned for grønn asparges, eller 3cm fra toppen for hvit asparges. Kok opp vann med salt. Legg i asparges når vannet koker, la koke i 2-3 minutter (5-6 minutter for hvit asparges).

Mer informasjon

Les mer om asparges her:

www.frukt.no

www.bama.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.