Aubergine Grønnsaker

Aubergine

Aubergine, eller eggfrukt som den også kalles, er en viktig del av søreuropeisk kjøkken, og en selvfølge i ratatouille og moussaka.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Oppskrifter Grønnsaker

Tips

Aubergine trekker til seg mye væske. Vær forsiktig med mengden fett som tilsettes ved steking.

Litt om Aubergine

Beskrivelse

Aubergine (Solanum melongena) er frukten av en plante i søtvierfamilien – den er dermed i slekt med poteten og tomaten. Den er som regel mørk lilla utenpå og har hvitt fruktkjøtt med svampaktig konsistens. Rå aubergine har en bitter smak – derfor bør den kokes eller stekes. Aubergine produseres ikke i Norge. Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerblad skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørring. Aubergine er moden når du kan se merker etter fingrene når du klemmer forsiktig på den. 

Bakgrunn

Aubergine kom til Europa på 1600-tallet, og har vært brukt i det søreuropeiske kjøkken siden middelalderen. Nå brukes den over nesten hele verden. 

Næringsinnhold

Aubergine er kalorifattig, med 23 kcal per 100g. Den inneholder mye kostfiber og litt vitaminer og mineraler. 

Anvendelse/bruksområde

Aubergine er kanskje best kjent som ingrediens i den franske grønnsaksretten ratatouille og i gresk moussaka. Hele auberginen kan spises, og den kan kokes, moses, stekes og grilles. 

Oppbevaring

Aubergine oppbevares best i 8-10°C, pakket i plast. 

Forberedelser

Trekk ut den bitre smaken ved å strø salt og noen dråper sitron på fruktkjøttet. La det trekke i minst ett kvarter. Skyll av salt og sitron før du steker eller griller auberginen.

Tilberedning

Skjær aubergine i skiver. Strø salt og litt sitron på, og la trekke i 15 minutter for å trekke ut bitterheten. Skyll av og tørk skivene på kjøkkenpapir. Varm litt olje i en stekepanne, og stek aubergineskivene til de er gyldne. Krydre med salt, pepper og hakket hvitløk.  

Mer informasjon

Les mer om aubergine her: 

www.frukt.no 
www.bama.no

 

 

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.