Blomkål Grønnsaker

Blomkål

Blomkålen er en svært anvendelig grønnsak som kan tilberedes på mange ulike måter. Lag blomkålsuppe fra bunnen av - det er både raskt, enkelt og veldig godt - eller spis blomkålbukettene rå med litt dipp.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Med stavmikser lager du supergod blomkålsuppe på kort tid! Kok opp blomkål med buljong og melk i en kjele i ca 10 minutter, og mos alt med stavmikser. Smak til med litt salt og pepper, og server med sprøstekt bacon og godt brød.

Litt om Blomkål

Beskrivelse

Blomkål (brassica oleracea var. botrytis) er en kålplante i slekt med brokkoli. Blomkålen består av kremhvite, sammenvokste blomsterbuketter med grønne blader rundt. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens. 

Bakgrunn

Blomkål kommer opprinnelig fra middelhavsområdet, men dyrkes over store deler av verden. Blomkål har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet.

Næringsinnhold

Blomkålen er kalorifattig, men inneholder viktige næringsstoffer. Den inneholder blant annet C-vitamin, fiber og folat.

Anvendelse/bruksområde

Det er i hovedsak bukettene som benyttes i matlaging, men bladene kan også spises. Blomkål kan spises rå, kokt, dampet, gratinert, most, stekt og fritert. 

Oppbevaring

Blomkål oppbevares i kjøleskap, helst pakket i plast. Blomkålen må behandles forsiktig, ellers får den mørke flekker.

Blomkål kan fryses – del den i buketter og kok dem i 3-4 minutter, før de avkjøles i isvann, og legges i fryseren. 

Tilberedning

Fjern bladene rundt blomkålen, og del den opp i buketter. Legg bukettene i kokende vann med litt salt, og kok i ca 5-10 minutter. 

Mer informasjon

Les mer om blomkål her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=blomk%C3%A5l

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/blomkaal/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.