Bønner Grønnsaker

Bønner

Sukkererter, brekkbønner, aspargesbønner og bondebønner er eksempler på bønnevarianter vi spiser i Norge. Bønner passer til alt og er sunne og raske å tilberede.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Rist ferske bønner i stekepannen med litt hvitløk og olivenolje et par minutter. Det er raskt, enkelt og veldig godt!

Litt om Bønner

Beskrivelse

De fleste bønner tilhører slekten phaseolus i erteblomstfamilien. Bønner finnes i flere varianter, og selges både ferske, tørket og hermetiserte. 

Bakgrunn

Bønner kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Vi kjenner til at bønner ble dyrket i Norge siden 1600-tallet, da først og fremst som tørkede frø.

Næringsinnhold

Bønner er rike på vitaminer, mineraler og fiber, og er en viktig kilde til proteiner for vegetarianere. 

Anvendelse/bruksområde

Mens sukkererter er svært gode servert rå som snacks, må andre bønner stekes eller kokes før de er spiselige. Ferske bønner har kort koketid – noen få minutter i stekepannen eller kokevannet er nok.

Oppbevaring

Bønner har kort holdbarhet, og bør oppbevares kjølig og pakket i plast.

Tilberedning

Bruk ferske bønner i wok, eller stek dem raskt i en panne med litt olje og hvitløk. De kan også smørdampes eller stues. Ferske bønner trenger kort koketid – noen få minutter i gryta eller pannen er nok.

Mer informasjon

Les mer om bønner her:

www.frukt.no

www.bama.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.