Chili Grønnsaker

Chili

Chili er verdens mest brukte krydder, og svært allsidig. Det finnes mange ulike sorter og varianter med ulik styrke og utseende. I Norge bruker vi mest vanlig rød og grønn chili, men det er også mulig å få tak i typene jalapeño og habanero i enkelte butikker.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

For å fjerne frøene, kutt av tuppen av chilien, og rull chilien mellom hendene med hullet ned, så detter frøene ut av seg selv. Pass på at du ikke tar deg i ansiktet eller går på toalettet før du har vasket deg godt på hendene.

Litt om Chili

Beskrivelse

Chili (Capiscum frustescens) finnes i hundrevis av sorter med ulik styrke. Chili er i slekt med paprika, men inneholder mye mer capsaicin, som gir chilien sin karakteristiske, sterke smak. Alle chilityper er grønne i umoden tilstand, mens enkelte varianter blir gule eller røde når de modnes. Styrken måles på Scovilleskalaen, der paprika er mildest med 0 og Habanero-chili er sterkest med opp mot 500 000 Scovillegrader.

Bakgrunn

Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, der den har vært brukt i ca 10000 år. Nå dyrkes chili også i Asia, Afrika og deler av Europa. Chili er verdens mest brukte krydder, og kan brukes både fersk og tørket. 

Næringsinnhold

Chili inneholder mye C-vitaminer, men siden chili brukes i så små mengder, er den næringsmessige betydningen minimal. Capsaicinet i chili kan øke forbrenningen noe, men man må spise svært mye for at det skal ha betydning for vekten. 

Anvendelse/bruksområde

Chili kan syltes, fylles eller brukes som smaksetter i gryteretter, supper, salsa og til taco, sushi og pizza, men husk at den har en brennende smak. Chili kan faktisk også brukes sammen med desserter – prøv gjerne litt tørket chili på sjokolademousse eller små biter med fersk chili i fruktdessert. 

Oppbevaring

Fersk chili oppbevares best i kjøleskap, pakket i plast. Da er holdbarheten ca 4 uker.

Tilberedning

Før bruk fjernes chiliens stilk og frø, og deretter kan den hakkes eller kuttes i tynne skiver.

Mer informasjon

Les mer om chili her:

www.frukt.no

www.bama.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.