Gul løk Grønnsaker

Gul løk

Gul løk, eller kepaløk, som er den korrekte betegnelsen, er den mest brukte løken i Norge. Løk bør være fast inventar i kjøleskapet. Den holder seg lenge, er sunn og svært anvendelig.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Gråter du når du skjærer løk? Legg løken i fryseren i 10-15 minutter før du skal skjære den opp.

Litt om Gul løk

Beskrivelse

Gul løk (allium kepa) er bygget opp av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene er tykkere og saftigere. Gul løk er gulhvit innvendig, med gyllenbrunt skall. 

Bakgrunn

Gul løk kommer opprinnelig fra Asia, der den har vært dyrket i over 3000 år. I dag dyrkes løk over store deler av verden. Gul løk har vært dyrket i Norge siden 1800-tallet. 

Næringsinnhold

Gul løk inneholder en rekke sunne næringsstoffer - vitaminer, mineraler og antioksidanter. Gul løk inneholder noe karbohydrater, men er fortsatt svært sunn, med ca 30 Kcal per 100g.

Anvendelse/bruksområde

Løk kan brukes i nesten alle retter, den kan brukes rå på smørbrød, i salater, på hamburgere eller pølser og i salsa. Løk kan også kokes, smørdampes, grilles, stekes, bakes, syltes og friteres – da blir smaken mildere og søtere.

Oppbevaring

Løk bør oppbevares tørt og kjølig – gjerne i kjøleskap, men en kald kjeller er også egnet. Den har god holdbarhet. 

Tilberedning

Skrell løken og skjær den i ringer eller båter. Brun løken i stekepannen med litt olje, salt og pepper, evt også litt honning eller sukker. Server som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Mer informasjon

Les mer om gul løk her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=gul+l%C3%B8k

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/lok/gul-lok/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.