Gulrot Grønnsaker

Gulrot

Den friske, søte smaken gjør gulrot til en svært anvendelig grønnsak. Gulroten er super som snacks, til middag, i juice og i gulrotkake – det er ikke rart den er en av de mest brukte grønnsakene våre.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Gulrøtter er supert i matpakken – sunt og godt!

Litt om Gulrot

Beskrivelse

Gulrot (daucus carota) er en toårig vekst i skjermplantefamilien. Det er plantens rot vi vanligvis spiser. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten. Gulrøttene fantes opprinnelig i nyanser av lilla, gult og hvitt. Visstnok var det nederlenderne som kultiverte gulrøttene slik at de ble oransje, til ære for Willem av Oranje. 

Bakgrunn

Gulroten kommer trolig opprinnelig fra Midtøsten og Sentralasia, der den har vært dyrket i minst 2000 år. Den spredte seg til Europa med araberne for omtrent 1000 år siden. Det er imidlertid mulig at ville gulrøtter har vært brukt lenge før dette. Gulrot dyrkes nå over store deler av verden.

Næringsinnhold

Gulrøtter gir ca 35 kcal per 100 gram. Gulrot inneholder mye A-vitamin, som er godt for synet. 

Anvendelse/bruksområde

Gulrot kan spises rå – hel, i staver, eller revet i råkostsalat. Gulrøtter kan kokes, stekes, glaseres, bakes og brukes i wok, supper, mos og puré. Raspet gulrot brukes i gulrotkake. 

Oppbevaring

Gulrot oppbevares best i kjøleskap. På grunn av det tynne skallet, taper de raskt fuktighet, derfor bør de pakkes i plast. Oppskårede gulrøtter kan gjerne settes i et glass med vann i kjøleskapet. 

Tilberedning

Vask og evt skrell gulrøttene og skjær av toppen av gulroten, spesielt hvis den er grønn. Spis gulroten som den er, eller skjær den i staver, skiver, terninger eller strimler. De kan også raspes med en grov rasp eller en aspargesskreller. Koketiden varierer fra et par til ti minutter avhengig av størrelsen.

Mer informasjon

Les mer om gulrot her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=gulrot

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/gulrot/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.