Hodekål Grønnsaker

Hodekål

Hodekålen er en viktig tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet – hva ville vel fårikålen, juleribben og kjøttkakemiddagen vært uten den?

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Hodekål

Beskrivelse

Hodekål (Brassica oleracea var. capitata) består av et hode dekket av tettpakkede blader. Det er en hardfør grønnsak som tåler vårt klima godt og den egner seg godt til langtidslagring, noe som skyldes et tynt voksbelegg på bladene. Ett kålhode kan veie opptil flere kilo, men vanligst er hoder på 1-2 kilo. Konsistensen er sprø og saftig.

Bakgrunn

Viltvoksende hodekål, eller hvitkål, som den også kalles, har vært kjent i det sørøstlige middelhavsområdet i nesten 5000 år. Romerne tok med hodekålen til resten av Europa. Nå dyrkes den over hele Norge

Næringsinnhold

Hodekål er kalorifattig med ca 30 kcal per 100 g. Hodekål er en god kilde til vitamin C, mineraler og fiber.

Anvendelse/bruksområde

Hodekål kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Den kan kokes, smørdampes, stekes, wokes, syltes, brukes til surkål, stuing eller supper. Hodekålen brukes i tradisjonelle norske retter som fårikål, i surkål til julematen og som kålstuing til kjøttkaker. 

Oppbevaring

Kål bør oppbevares i kjøleskap, gjerne pakket i plast. Ved riktig lagring har den svært lang holdbarhet.  

Tilberedning

Skjær kålen i fine strimler med en skarp kniv, og stek i stekepanne med litt olje og ingefær i et par minutter. 

Mer informasjon

Les mer om hodekål her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=hodek%C3%A5l

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/kaal/hodekaal/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.