Hvitløk Grønnsaker

Hvitløk

Hvitløkens sterke lukt og smak gjorde at den lenge var lite brukt i norsk kjøkken. Nå har vi imidlertid lært å sette pris på både den gode smaken og hvitløkens helsebringende egenskaper.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Legg hvitløksfeddet på kjøkkenbenken og gi den et slag med håndflaten, så blir skallet lettere å ta av

Litt om Hvitløk

Beskrivelse

Hvitløken er sammensatt av mange, små fedd, i et tørt skall. Fargen på skallet kan være hvitt, rødfiolett eller en blanding av disse. Feddene er gulhvite, og fruktkjøttet er saftig med en sterk smak og lukt. Smaken blir mildere og søtere når den kokes eller stekes. 

Bakgrunn

Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden. Den kommer fra Sentral-Asia, og dyrkes nå over store deler av verden.

Næringsinnhold

Hvitløk inneholder B- og C-vitaminer og flere mineraler, som jern, fosfor, kalsium og magnesium. 

Anvendelse/bruksområde

Hvitløk er en super smakssetter, og brukes hovedsakelig i små mengder, som krydder til f.eks. kjøtt, pasta, pizza, supper, sauser i hvitløkssmør og hvitløksmajones. Den kan gjerne bakes, enten alene eller sammen med andre grønnsaker. 

Fangst

Hvitløk skal være tørr, hel og ren, og den skal ikke spire. 

Oppbevaring

Hvitløk bør oppbevares tørt, og gjerne i kjøleskap, men det er ikke nødvendig hvis den skal brukes relativt raskt. 

Forberedelser

Hvitløk skrelles og renses før bruk. 

Tilberedning

Bakt hvitløk

Beregn 1 hvitløk per person. Ikke skrell dem, men skjær ca ½ cm av toppen av hver hvitløk. Legg dem i en ildfast form og dryss over olivenolje, salt og pepper.

Bak i ovnen på 180 °C i ca 25 minutter.

 

Hvitløksfeddene er da blitt helt myke, og kan presses ut av skallet og spises med godt brød, evt blandes med smør og friske urter til hvitløkssmør, eller med rømme som tilbehør til bakt potet.

Mer informasjon

Les mer om hvitløk her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=hvitl%C3%B8k

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/lok/hvitlok/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.