Ingefœr Grønnsaker

Ingefœr

Ingefær er en viktig ingrediens i asiatisk mat, og hører hjemme både til wok og sushi. Tørket ingefær er mye brukt i bakverk.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Skrell ingefær ved å skrape av skallet med en skarp kniv.

Litt om Ingefœr

Beskrivelse

Ingefær (Zingiber officinale) er en knollvekst. Det er den kraftige underjordiske stengelknollen som er spiselig og den spesielle fasongen kommer av flere bladskudd og utvekster under vekstperioden. Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Den har en frisk duft, og sterk, men søtlig smak. 

Bakgrunn

Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land. Ingefær dyrkes i tropiske strøk. 

Næringsinnhold

Ingefær er full av aromatiske oljer og helsebringende plantestoffer, særlig antioksidanter. Selv om du ikke får i deg så mye vitaminer og mineraler når du bruker den i maten, så vil den likevel bidra med en god del antioksidanter. Ingefær har lenge blitt brukt som legemiddel, da først og fremst i tørket form. 

Anvendelse/bruksområde

Fersk ingefær kan brukes både rå og i varmretter. Skallet må fjernes og ingefæren deles i skiver, finhakkes eller presses i hvitløkspresse. Ingefær har en sterk smak, og bør brukes i små mengder, som krydder. Den passer godt i wok, karriretter, marinader og sauser. La ingefær trekke i varmt vann sammen med noen sitronskiver og evt litt honning – det lindrer sår hals.

Tørket ingefær brukes som krydder i bakverk, som pepperkaker og krydderkake.

Syltet ingefær i sukkerlake er godt i salater, mens ingefær syltet på japansk vis (Gari) brukes til sushi.

 

Oppbevaring

Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.

Ingefær bør oppbevares i 10-12 °C. For å unngå inntørking, kan den pakkes i plast. Ingefær kan fryses. 

Tilberedning

Skrap av det lysebrune skallet, og skjær av ønsket mengde ingefær. 1-2 cm av en fingertykk knoll er passe mengde til for eksempel en wokrett til fire personer.

Mer informasjon

Les mer om ingefær her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=ingef%C3%A6r

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/ingefaer/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.