Kålrot Grønnsaker

Kålrot

Kålrot er norsk tradisjonsmat. Den er en selvfølge i rotmos til pinnekjøtt, men den er også svært god som råkost.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Legg oppskåret kålrot i litt vann hvis de ikke skal spises med en gang.

Litt om Kålrot

Beskrivelse

Kålrot (Brassica napus rapifera) er i slekt med kålen, men på kålroten spiser vi rotknollen istedenfor bladene. Knollen er rund, og varierer i størrelse fra ca 1 til 4 kg. Fruktkjøttet er hardt og fast med en lys gul farge. 

Bakgrunn

Kålrot er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Norge siden midten av 1600-tallet. Den har trolig opprinnelse fra Skandinavia, og kalles Swede eller Swedish turnip i flere engelskspråklige land. Den kalles også kålrabi, som egentlig er navnet til det vi nå kaller knutekål.

Næringsinnhold

Kålrot inneholder 35 kcal per 100 g. Den er rik på C-vitaminer. 

Anvendelse/bruksområde

Kålrot kan brukes rå, kokes, bakes, moses eller gratineres. 

Oppbevaring

Kålrot bør oppbevares i kjøleskap, gjerne pakket i plast for å beholde fuktigheten.

Tilberedning

Skrell kålroten med en kniv eller potetskreller. Skjær kålrot i skiver eller staver og spis som snacks. Kålrot kan også skjæres i strimler til wok. Skjær den gjerne i fingertykke staver og bak den i ovnen sammen med andre rotgrønnsaker, eller mos kokte rotgrønnsaker til puré med en stavmikser.

Mer informasjon

Les mer om kålrot her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=k%C3%A5lrot

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/kaalrot/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.