Mais Grønnsaker

Mais

I Norge spiser vi mye hermetisert mais, men fersk mais er enda bedre! Server kolben hel med smør, salt og pepper, eller skjær av kornene og prøv fersk mais til tacoen neste gang.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Kok maisen i usaltet vann – salt tørker ut maiskornene. Server med smør og strø litt salt og pepper på.

Litt om Mais

Beskrivelse

Mais (zea mays var. saccharata) er en kornplante. Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Kolben ligger inni et svøp av grønne blader. 

Bakgrunn

Mais stammer fra Sør-Amerika. I dag dyrkes den blant annet i USA, Kina, Sør-Afrika og Øst-Europa. I Norge dyrkes mais i liten skala, først og fremst til selvplukk. 

Næringsinnhold

Mais er en energirik grønnsak som inneholder en del karbohydrater. Den gir også en del mineraler og noe proteiner. 

Anvendelse/bruksområde

Mais kan kokes eller grilles. Når mais er kokt, kan den serveres kald eller varm - i salater, til taco, til bakt potet, som tilbehør i supper eller gryteretter, og selvfølgelig rykende varm rett fra kolben med litt smør, salt og pepper. 

Maisen skal ha en fin gulfarge og kornene skal være fyldige og sitte tett i tett. 

Oppbevaring

Mais oppbevares i kjøleskap, og kan også fryses. Selvplukket mais fryses som den er, mens mais fra butikken forvelles i 10 minutter. 

Forberedelser

Rens maiskolben for grønne blader og tråder, og skyll kolben før tilberedning. 

Tilberedning

Kok maiskolbene hele i 10-12 minutter i usaltet vann. Server kolbene hele med smør, salt og pepper, eller skjær av kornene med en skarp kniv.

 

Prøv også grillet mais – pensle kolbene med litt olje, og legg dem rett på grillen, eller med litt smør i aluminiumsfolie. Ferdig kokte kolber trenger bare noen få minutter på grillen, mens rå kolber trenger 15-20 minutter. Husk å snu dem underveis, så de blir jevnt grillet. 

Mer informasjon

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.