Nykål Grønnsaker

Nykål

Nykål kalles også for sommerkål eller tidligkål. Den er lettere og sprøere enn vanlig hodekål, og anses som et av årets gastronomiske høydepunkter.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Ikke kok nykålen for lenge, den skal fortsatt være litt sprø!

Litt om Nykål

Beskrivelse

Nykål er en tidlig høstet hodekål (Brassica oleracea var. capitata) som nettopp har knyttet seg. Den er mindre og bladene er løsere enn på hodekålen. 

Bakgrunn

Nykål dyrkes over hele landet. Smaken kan variere litt avhengig av jordsmonnet den dyrkes i, det er kanskje derfor norsk nykål smaker så godt.

Næringsinnhold

Nykål er kalorifattig, og er rik på vitamin C og B-vitaminet folat. Den har noe lavere fiberinnhold enn hodekålen. 

Anvendelse/bruksområde

Nykål kan dampes, bakes, grilles, wokes og spises rå.

Oppbevaring

Nykål bør oppbevares i kjøleskap, gjerne pakket i plast. Holdbarheten er kortere enn for vanlig hodekål. 

Tilberedning

Skjær nykålen i båter. Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele og legg kålen på en rist over vannet. La den dampe i 3-4 minutter. Server med litt smør, salt og pepper som tilbehør til kjøtt eller fisk. 

Mer informasjon

Les mer om nykål her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=nyk%C3%A5l

www.bama.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.