Potet Grønnsaker

Potet

Poteten er en av våre viktigste matvarer. Smaken er nøytral, derfor passer den til de fleste matretter.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Kokte poteter holder seg godt i kjøleskapet, og du kan varme dem opp ved damping eller i mikrobølgeovn.

Litt om Potet

Beskrivelse

Poteten (Solanum tuberosum) tilhører søtvierfamilien. Poteter er stengelknoller som vokser under jorden. Hver plante gir opp til 20 potetknoller i ulike størrelser. Det finnes mange ulike potetsorter, i forskjellige former, farger og konsistenser. 

Bakgrunn

Poteten stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært dyrket i flere tusen år. De spanske erobrerne brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men først på 1700-tallet ble poteten anerkjent og populær i Europa, hvor det ofte var matmangel om vinteren. Poteten kom trolig til Norge i ca 1740, og den ble en viktig næringskilde. 

Næringsinnhold

Potet inneholder lite fett, men er energirik, med ca 80 kcal per 100g. Mesteparten av energien kommer fra karbohydrater. I tillegg inneholder poteter mye kalium, en del C-vitaminer, mangan og jern. 

Anvendelse/bruksområde

Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold.

Oppbevaring

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 °C.

Forberedelser

Poteter bør vaskes før bruk. De fleste potetene som selges er imidlertid vasket rene for jord på forhånd. 

Tilberedning

Poteter kokes normalt i ca 20 minutter, avhengig av type og størrelse. Kok med litt salt i vannet. Sjekk om potetene er ferdige med en skarp kniv. 

Mer informasjon

Les mer om poteter her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/leksikon/poteter1/

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/poteter/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.