Rødkål Grønnsaker

Rødkål

Rødkålen forbindes mest med surkål her i landet, men den kan med fordel brukes både i salater og andre retter.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Prøv rødkål i wok – den gir både fin farge og god smak!

Litt om Rødkål

Beskrivelse

Rødkål (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) er en variant av hodekål og består av en knopp dekket av tettpakkede blader. Det er først og fremst den dype rødfargen som skiller den fra vanlig hodekål, men den er også litt mer bitter i smaken. Fargen varierer med pH-verdien i jorden der den vokser.

Bakgrunn

Rødkål har vært brukt i Norge siden vikingtiden. Den er godt egnet til dyrking i norsk klima.

Næringsinnhold

Rødkål er kalorifattig med ca 30 kcal per 100 g. Rødkål er en god kilde til vitamin C og K, mineraler og fiber.

Anvendelse/bruksområde

Rødkål kan brukes på samme måte som vanlig hodekål, og er god rå og finskåret i alle typer salat, til supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokes, fylles og brukes til stuing. Rødkål er dekorativ og setter fin farge i råkostsalat. Rødkål egner seg godt til å lage surkål, gjerne sammen med epler.

Oppbevaring

Rødkål bør oppbevares i kjøleskap, gjerne pakket i plast. Rødkål har lang holdbarhet, og holder seg enda bedre enn vanlig hodekål.  

Tilberedning

Coleslaw med rødkål

500 g rødkål

1 løk

3 stilker stangselleri

1 eple

 

Dressing:

3 ss rømme

3 ss majones

1 ss sitronsaft

1 ts sukker

Litt kajennepepper eller chilipepper

 

Skjær kål, løk, selleri og eple i fine strimler og bland sammen i en bolle. Rør sammen dressingen. Bland forsiktig grønnsaker og dressing. La salaten stå og trekke litt før servering

Mer informasjon

Les mer om rødkål her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=r%C3%B8dk%C3%A5l

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/kaal/rodkaal/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.