Mandler Nøtter

Mandler

Mandeltreet er middels høyt, og selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet. Frukten til mandeltreet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir stenen (mandelen) er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn, brun hinne.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Mandler

Beskrivelse

Mandeltreet er middels høyt, og selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet. Frukten til mandeltreet er grågrønn med små, myke hår. Fruktkjøttet som omgir stenen (mandelen) er ikke spiselig. Mandelen i seg selv er omgitt av en tynn, brun hinne. Denne kan - om man ønsker - skoldes av slik at mandelen blir glatt og hvit. 

Bakgrunn

Mandel finnes i to varianter – søt og bitter. Mandeltreet anses å komme fra vest i Asia, rettere sagt Afghanistan og Iran hvor den fortsatt i dag forekommer vill. I dag er det Spania og Italia som er de to største produsentlandene av mandler.

Næringsinnhold

Mandelen er rik på E-vitamin, jern, sink, kalsium, magnesium og fiber. 

Anvendelse/bruksområde

Søtmandelen brukes ofte i bakverk (som for eksempel i marsipan og kransekake) og konfekt (nougat). Bittermandelen er ofte mindre og gråere enn søtmandelen og kan brukes i bakverk og desserter for å framheve mandelsmaken. Det er ikke nødvendig å bruke mer enn 1-2 bittermandler av gangen. Den eteriske oljen fra bittermandelen brukes i blant annet Amaretto (en italiensk likør).

Oppbevaring

Mandel bør oppbevares kaldt mellom 0-4°C.

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.