Peanøtter Nøtter

Peanøtter

Botanisk sett er peanøtten en belgvekst, men nærings- og smaksmessig minner den mer om nøtter og den blir derfor regnet og omtalt som en nøtt. Peanøttplanten har gule blomster som er selvbefruktende.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Peanøtter

Beskrivelse

Peanøttplanten har gule blomster som er selvbefruktende. Etter befruktningen vokser stilken og bøyer seg, for deretter å trenge ned ca. 8 cm ned i jorden. Der utvikles belgen som får et tykt, ”fiberaktig” og porøst skall. Innenfor skallet sitter det to kjerner – peanøttene. Skallet er sprøtt og lett å knekke. Selve nøttene er omfavnet av en tynn, brun hinne som enkelt kan fjernes. 

Bakgrunn

Peanøtten kommer opprinnerlig fra Syd-Amerika, i området rundt Paraguay. Den dyrkes i dag i tropiske og subtropiske strøk som for eksempel Kina og India. Det finnes beviser på peanøttproduksjon som kan dateres så mye som 3500 år tilbake i tid, og nøttene har blitt funnet i Inkaindianernes graver

Næringsinnhold

Peanøtter har dessuten et høyt innhold av B- og E-vitaminer, sink og magnesium. 

Anvendelse/bruksområde

Peanøtter smaker best etter å ha blitt ristet og saltet. De brukes også til å lage peanøttsmør og peanøttolje som kan brukes som matolje. Nøttene er gode å bruke i forskjellige asiatiske retter eller i salater. De innholder ca 50 % fett og anbefales derfor bare i mindre mengder av gangen

Oppbevaring

Peanøtter er tilgjengelige hele året, og bør oppbevares kaldt mellom 0-4 °C. 

Mer informasjon

Råvareinformasjon fra frukt.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.