Dill Urter & krydder

Dill

Dill er en urt som brukes mye i Nord-Europa. Dill er godt sammen med fisk og skalldyr.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Dill

Beskrivelse

Dill (anethum graveolens) er en ettårig krydderplante i skjermplantefamilien. Planten kan bli opptil én meter høy, men kuttes som regel ved 15-20 cm. Dill har grønne, trådaktige blader.

Bakgrunn

Dill kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, og dyrkes i dag i store deler av Europa. Dill er mest brukt i det nord-europeiske kjøkken. 

Næringsinnhold

Urter brukes i begrensede mengder, og gir dermed liten næringseffekt. Dill er rik på kostfiber, vitamin A i form av betakaroten, vitamin C, B-vitaminet folat og jern. I tillegg er den en god kilde til kalsium. Dill sies å ha beroligende egenskaper. 

Anvendelse/bruksområde

Fersk dill brukes til all slags sjømat. Den brukes også i marinader, supper, dressinger og stuinger. Stilkene kan brukes hele, eller kuttes opp. De groveste stilkene bør fjernes før kutting. Dill kan tørkes, men er best fersk. Frøene brukes i tørket tilstand. 

Fangst

Dill skal se frisk ut, med en frisk, grønn farge. 

Oppbevaring

Dill i potte oppbevares over 10 °C. Planten trenger godt lys. Avskåret dill oppbevares i kjøleskap, i plastpose eller boks, eller stilkene kan snittes og settes i vann. 

Tilberedning

Dillpoteter

1 kg nypoteter (kokes knapt møre)

150g smør

1 bunt dill

Havsalt

 

Surr kokte nypoteter i stekepanne med litt smør og vend inn finhakket dill og litt havsalt. Server til fisk eller skalldyr. 

Mer informasjon

Les mer om dill her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=dill

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/urter/dill/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.