Koriander Urter & krydder

Koriander

Koriander brukes mye både i asiatisk og meksikansk kjøkken. Bruk den i salsa, guacamole, chutney, til sashimi og asiatiske gryteretter.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Lag mangosalat med chili, lime og koriander. Supert til laks!

Litt om Koriander

Beskrivelse

Koriander (Coriandrum sativum) er en ettårig urt i skjermplantefamilien. Bladene ligner på persille. Planten har en sterk, karakteristisk lukt. 

Bakgrunn

Det antas at koriander stammer fra områder i Sør-Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen, der planten vokser vilt. Koriander har vært dyrket i Egypt og Hellas i flere tusen år, og dyrkes nå i store deler av verden, inkludert Norge. 

Næringsinnhold

Urter brukes i begrensede mengder, og gir dermed liten næringseffekt. Koriander inneholder blant annet K-vitamin, C-vitamin, A-vitaminet betakaroten og B-vitaminet folat, samt jern og kalsium.

Anvendelse/bruksområde

Fersk koriander brukes finhakket, og er blant annet godt egnet til wok, salsa, guacamole, sashimi, chutney, supper og asiatiske karriretter. Korianderfrøene er sterkere i smak enn bladene, og brukes som krydder.

Fangst

Urter skal se friske ut når du kjøper dem og koriander skal ha klar og frisk grønn farge.  

Oppbevaring

Koriander trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Koriander trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål. 

Mer informasjon

Les mer om koriander her:

www.frukt.no

http://www.frukt.no/sok/?searchText=koriander

www.bama.no

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/urter/koriander/index.aspx

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.