Mynte Urter & krydder

Mynte

Mynte finnes i mange varianter, og kjennetegnes med sin karakteristiske smak og aroma. I Norge bruker vi mynte først og fremst i desserter, men den passer også godt til lam, kylling, svin og kalv.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Tilsett mynte i smoothie for en frisk smak!

Litt om Mynte

Beskrivelse

Det finnes mange kryddervarianter i mynteslekten (mentha), som tilhører leppeblomstfamilien. Peppermynte (mentha piperita, mentha officinalis) er den vanligste i Norge. Mynte har kraftig duft og smak, med friskt innslag av peppermynte. Bladene er avlange og taggete, og er vanligvis grønne, men finnes også i varianter med skjær av lilla, blått og gult. Både blad og stilk kan brukes. 

Bakgrunn

Mynte vokser vilt i Europa, Afrika, Asia, Australia og Nord-Amerika, og dyrkes nå over hele verden. 

Næringsinnhold

Urter brukes i begrensede mengder, og gir dermed liten næringseffekt. Mynte inneholder blant annet A- og C-vitamin, folat, jern og kalsium.

Anvendelse/bruksområde

Mynte er best fersk. Bladene er fine til pynt, men kan gjerne brukes som ingrediens i en rekke matretter. Den egner seg godt til desserter, til te eller kald drikke, og kan lages til saus eller gele. Mynte passer også godt til kjøttretter av lam, kylling, svin og kalv. 

Fangst

Mynte skal være frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Oppbevaring

Mynte bør brukes rett fra planten, som ikke bør stå i direkte sollys. Avkuttede blader kan oppbevares noen dager i kjøleskap, pakket i plast. Mynte kan fryses i isbiter, til bruk i drikke. 

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.