Kyllingfilet Fugl

Kyllingfilet

Kyllingfilet er skinn og benfritt bryststykke av kylling. Inneholder kun 1 % fett. Kjøttet helstekes eller skjæres i biter og brukes i gryter eller wok. Den milde egensmaken gjør at alle sorter krydder og urter kan tilsettes.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Tips

Kylling passer til det meste, kombiner gjerne kylling med f.eks. biff eller scampi i en wokrett.

Litt om Kyllingfilet

Beskrivelse

Kylling er hvitt kjøtt og veldig magert. Det er populært over hele verden og tillatt i alle kulturer og religioner.  Det er også meget anvendelig på grunn av sin milde smak.

Bakgrunn

For cirka 8 000 år siden fant man i India og Sørøstasia ut at det var lettere å holde høns i fangenskap enn å spore opp egg og jakte på ville høns i jungelen. Høna ble altså domestisert i samtidige og uavhengige prosesser på minst to forskjellige steder. For 2 000 år siden tror man hønsene hadde spredd seg til både Norge og Norden. I en jernaldergrav på Ystad er det funnet rester etter skjelett fra høns. Høna legger omtrent ett egg per dag, og det tar omtrent 21 døgn før kyllingen blir født. 

Næringsinnhold

Per 100 g har kyllingfilet 123 kcal, 1,1 g fett og 27,9 g protein. Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett.

Anvendelse/bruksområde

Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt. Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler.

Innkjøp(mengde)

Du bør beregne 150-200 gram kyllingfilet per person.

Oppbevaring

Kylling skal oppbevares i kjøleskap, og er holdbar så lenge holdbarhetsdatoen tilsier.  Har du åpnet emballasjen er holdbarheten 2-3 dager.

I fryseren: Kyllingkjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Selv i fryseboksen vil dette fettet etter noen måneder begynne å få litt harsk smak. Derfor anbefaler vi inntil 4 måneder i fryser.

Forberedelser

Kyllingfileten bør ligge i romtemperatur ca 30 minutter for det skal stekes. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir før steking for finere stekeskorpe og dryss på salt og pepper eller annet krydder.

Tilberedning

1. Stek kyllingfileten i margarin i en middels varm panne.

2. Stek i 2 minutter på hver side. Legg på lokk, skru platen ned et trinn, og etterstek i 6-8 minutter avhengig av tykkelsen på kyllingfileten.

3. Lag eventuelt et snitt i kyllingfileten for å se om den er ferdig. Kyllingfilet skal være gjennomstekt,  men ikke overstekt.

Mer informasjon

www.matprat.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.