Frikassé med kylling eller høns

Frikassé med kylling eller høns

Ingredienser

Frikassé med kylling eller høns

1 stk kylling (ca 1500 g) eller 2 stk høns
2 ts salt
2 stk laurbærblad
10 stk hel, hvit pepper
1 stk løk
6 stk gulrot
1 stk purre
2 stk persillerot
1 stk knollselleri
5 ss smør
8 ss hvetemel
1,5 l kyllingkraft
2 ss frisk kruspersille hakket
salt
pepper
0,5 dl matfløte kan sløyfes

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Høns trenger forholdsvis lang koketid og er ikke så kjøttfulle som kyllinger. Til gjengjeld er høns svært rimelig, og gir ekstra god kraft. Kok gjerne flere høns når du først setter igang.

 1. Legg kylling eller høns i en kjele. Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og eventuelt persille- og sellerirot.
  Legg kylling eller høns i en kjele. Tilsett salt, laurbærblad, hel pepper, det grønne fra purre og eventuelt persille- og sellerirot.
 2. Hell på 1 1/2 liter kokende vann, eller til det så vidt dekker. La kyllingen trekke under lokk i 3/4-1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
  Hell på 1 1/2 liter kokende vann, eller til det så vidt dekker. La kyllingen trekke under lokk i 3/4-1 time, høns i ca. 2 timer, til lårbenet lett kan løsnes fra skroget.
 3. Ta høns eller kylling opp av kraften. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen. Skjær grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, til de er møre. Sil kraften og sett grønnsakene til side.
  Ta høns eller kylling opp av kraften. Sil kraften og hell den tilbake i kjelen. Skjær grønnsakene i staver eller skiver, og kok dem i kraften i ca. 15 minutter, til de er møre. Sil kraften og sett grønnsakene til side.
 4. Smelt smøret i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt etter litt, under omrøring, til en halvtynn saus. La sausen koke litt, og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.
  Smelt smøret i kjelen. Rør inn mel og spe med varm kraft, litt etter litt, under omrøring, til en halvtynn saus. La sausen koke litt, og smak den eventuelt til med salt eller smuldret buljongterning, pepper og fløte.
 5. Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.
  Fjern skinn og bein, og skjær kjøttet i passe biter som legges i sausen.

Oppskrift fra