Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Ingredienser

1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smør smeltet
1 ts salt
0,5 ts pepper

Brødstuffing

1 stk løk
300 g loff i terninger eller brødterninger
2 ss smør til steking
150 g valnøttkjerner, hakket
100 g tørket aprikos, hakket
75 g fiken tørket, hakket
75 g svisker, hakket
1 stk bunt frisk kruspersille, hakket
2 stk egg, sammenvipset
1 ts salt
0,5 ts pepper

Fløtesaus

1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1,5 dl hvetemel
2 dl kremfløte
2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
4 ss soyasaus
1 ts salt
0,5 ts pepper
3 dråper sukkerkulør

Kalkunkraft

2 ss smør
0,5 stk løk, i grove biter
0,5 stk gulrot, i grove biter
0,3 stk sellerirot, i grove biter
2 stk stilker kruspersille
1 stk laurbærblad
6 stk pepper sort hel

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Dette er flott servering til juleselskapet eller nyttårsaften!

  1. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn. Begynn med kalkunkraften. Ta posen med innmat ut av kalkunen. Tørk forsiktig med tørkepapir og brun den i smør i en gryte. Tilsett grønnsaker og urter. Hell over kaldt vann til det akkurat er dekket. Kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke 1-2 timer. Sil gjennom klede.
  2. Lag stuffingen: Stek finhakket løk i smør til den er myk og blank. Tilsett brødterningene og la dem steke et par minutter. Hell over i en bolle og bland inn nøtter og tørket frukt. Rør inn persille og egg. Smak til med salt og pepper.
  3. Fyll stuffingen i kalkunen. Stuffingen kan også lages i porsjonsformer eller stekes i en brødform. Bind sammen vinger og ben for å få jevn steking. Plasser kalkunen på rist over langpannen. Pensle den godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett kalkunen i stekeovnen og hell ca ½ liter varmt vann i langpannen. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen. Stek kalkunen på 180 °C i 1/2 time per kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør 2-3 ganger under stekingen, og fyll eventuelt på mer vann i langpannen under stekingen.
  4. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.
  5. La kalkunen ”hvile” i ca. 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.
  6. Server kalkunen med grønnsaker som du selv synes smaker godt. Aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter kan anbefales. Pynt gjerne kalkunfatet med frisk eller tørket frukt, urter og nøtter.

Oppskrift fra