Julekalkun med stuffing

Julekalkun med stuffing

Ingredienser

Kalkun

1 stk kalkun, 5-6 kg
1 l vann
1 stk løk i grove skiver
3 stk stilker stangselleri, grovhakket
1 stk innmatspose
timiankvister
salt
pepper
3 ss smør

Stuffing

1 stk finhakket løk
100 g bacon i terninger
300 g fint brød
100 g svisker, grovhakket
1 stk epler i terninger
3 stk egg
4 ss smeltet smør
0,5 ts allehånde malt
1 stk liten bunt kruspersille
3 ss timian
1 ts salt
0,5 ts pepper

Saus

4 ss smør
4 ss hvetemel
1,5 l kraft fra kalkunen, evt. kylling kraft
2 dl fløte
1 ss ripsgele
4 dråper sukkerkulør
salt
pepper

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Avansert

Oppskrift på klassisk og tradisjonell kalkun med stuffing til jul og nyttår. Hemmeligheten bak en saftig kalkun, er steketid og hviletid. Det er viktig at kjøttet får god tid i ovnen på passe temperatur, og at det får hvile godt før det skjæres i. En kalkun er ofte diger, og det er mye saft på stort volum som skal få satt seg før kjøttet er klart til å skjæres i. En stuffing setter deilig smak på kjøttet og er knallgodt tilbehør!

  1. Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. La den tine i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen.
    Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. La den tine i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen.
  2. Tørk fuglen med tørkepapir inni og utenpå, og la den stå i romtemperatur en time før den skal i ovnen.
  3. Lag stuffingen. Skjær loffen i skiver og kjør disse grovt i en kjøkkenmaskin. Stek finhakket løk og bacon i en panne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og la dem steke med et par minutter så de får trekke til seg smakene fra panna.
    Lag stuffingen. Skjær loffen i skiver og kjør disse grovt i en kjøkkenmaskin. Stek finhakket løk og bacon i en panne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og la dem steke med et par minutter så de får trekke til seg smakene fra panna.
  4. Ha brødsmuleblandingen over i en bolle. Bland dem godt med hakkete svisker, epleterninger, pisket egg, smeltet smør, allehånde, finhakket persille, timian, salt og pepper.
    Ha brødsmuleblandingen over i en bolle. Bland dem godt med hakkete svisker, epleterninger, pisket egg, smeltet smør, allehånde, finhakket persille, timian, salt og pepper.
  5. Fyll kalkunen med stuffingen og legg den i en dyp langpanne. Binn opp bena med en bomullshyssing og gni hele fuglen inn med salt, pepper og smør. Legg grovhakket stangselleri og løk i langpannen, og hell på vannet.
    Fyll kalkunen med stuffingen og legg den i en dyp langpanne. Binn opp bena med en bomullshyssing og gni hele fuglen inn med salt, pepper og smør. Legg grovhakket stangselleri og løk i langpannen, og hell på vannet.
  6. Stek kalkunen i ovnen på 180 grader i ca. 3 timer. Du kan beregne 30 minutter per kilo. Øs kraft fra langpannen over fuglen flere ganger underveis.
    Stek kalkunen i ovnen på 180 grader i ca. 3 timer. Du kan beregne 30 minutter per kilo. Øs kraft fra langpannen over fuglen flere ganger underveis.
  7. Ta kalkunen ut og løft den over på et fat. Dekk den med folie og la den hvile i minst 30 minutter, gjerne lenger, før den skjæres i. Sil kraften fra langpannen over i et desilitermål. Spe på med kyllingkraft hvis det trengs. Alt i alt skal det være ca 1,5 l. væske til saus.
  8. Lag sausen. Smelt smøret i en gryte og rør inn melet. Pisk inn kraften og rør hele tiden mens det koker opp. La sausen småkoke 5 minutter så melsmaken forsvinner. Pisk inn fløte og ripsgelé. Smak til med salt og pepper. Rør inn et par dråper sukkerkulør helt til slutt for å få en fin farge.
    Lag sausen. Smelt smøret i en gryte og rør inn melet. Pisk inn kraften og rør hele tiden mens det koker opp. La sausen småkoke 5 minutter så melsmaken forsvinner. Pisk inn fløte og ripsgelé. Smak til med salt og pepper. Rør inn et par dråper sukkerkulør helt til slutt for å få en fin farge.
  9. Skjær ut brystfiletene langs brystbenet, og skjær så kjøttet i serveringsskiver. Du løsner filetene fra skroget ved å skjære et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet. Skjær lårene fra skroget og skjær skiver av disse fra beinet. Ta ut stuffingen fra kalkunen med en skje, og ha denne i en serveringsskål.
  10. Servér kalkunen med stuffingen ved siden av, nykokte grønnsaker som for eksempel rosenkål og erter, nykokte poteter med et persilledryss og den gode sausen. Litt søtt og surt som ripsgelé, nyrørte tyttebær eller tranebærsaus er også godt ved siden av.

Tips

Ha gjerne både aprikos og valnøtter i stuffingen i tillegg til våre svisker og epler. Du kan også prøve krydder som nellik eller tørket ingefær for ekstra julesmak.

Relaterte oppskrifter