Lammebog Lam

Lammebog

Lammebog er betegnelsen på forbena og skulderen på lammet, og er et allsidig stykke som kan brukes til en mengde forskjellige retter. Lammebog blir like godt tilberedt som surret stek i ovnen eller som velduftende lammegryter med ulikt tilbehør. Den beste fårikålen lager du av lammebog i skiver.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Lammebog

Beskrivelse

Lammebog er betegnelsen på forbena og skulderen på lammet, og er et allsidig stykke som kan brukes til en mengde forskjellige retter. Lammebog blir like godt tilberedt som surret stek i ovnen eller som velduftende lammegryter med ulikt tilbehør. Den beste fårikålen lager du av lammebog i skiver.

Bakgrunn

Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden. Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.

Du kan til og med kjenne forskjell på hvor lammene kommer fra bare på grunnlag av smaken - kystlam vil smake helt annerledes enn lam som har beitet på fjellet eller har spist kløver og lyng på innlandet.

Næringsinnhold

Per 100 gram lammebog er det 186 kcal, 12,6 gram fett, 0 gram karbohydrat og 18.5 gram protein.

Anvendelse/bruksområde

Stekes som lammestek eller utbenet og surret som en liten stek. Brukes også i fårikål for mer kjøttfylde enn på vanlige fårikålstykker, eller i lammegryter.

Du kan få lammebog i skiver, disse selges ferske eller lettsaltet. Ferske bogskiver brukes på samme måte som grytekjøtt med ben. Lettsaltet lammekjøtt kokes i usaltet vann og serveres ofte med raspeball.

Fangst

Lam får du hos Meny hele året, men visste du at årets ferske lam kommer på samme tid hvert eneste år? Litt avhengig av beiteforhold så slaktes årets lam i uke 36 hvert eneste år. Det vil si at fra ca. uke 37 vil du kunne få kjøpt årets ferske lam hos Meny.

Innkjøp(mengde)

Beregn 150-200 gram per person. 

Forberedelser

Kjøttet bør romtempereres før det varmebehandles. 

Tilberedning

Lammebogen egner seg både som lammestek og til forskjellige typer gryteretter. Lammebog brukes ofte til frikassekjøtt og fårikål. Den egner seg godt på grill, og kan også både benes ut og skjæres til lammeskiver. Lammebogen i skiver er velgegnet båder til grill, pannesteking og i forskjellige gryte og ovnsretter. Kjøttet fra bogen kan også kvernes til lammedeig og brukes som fyll i lammekrone eller til moussaka og andre retter med malt lammekjøtt.

Mer informasjon

www.matprat.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.