Lammelår Lam

Lammelår

Lammelår er mørt og saftig og har mange ulike bruksområder. Lammelåret kan stekes helt, skjæres i mindre steker eller brukes i finere gryteretter. Hos Meny hjelper vi deg gjerne med oppskrift på lammelår eller gir deg tips på tilberedning av lammekjøtt.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Lammelår

Beskrivelse

Som navnet tilsier er dette stykket fra låret til lammet.

Bakgrunn

Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden. Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.

Du kan til og med kjenne forskjell på hvor lammene kommer fra bare på grunnlag av smaken - kystlam vil smake helt annerledes enn lam som har beitet på fjellet eller har spist kløver og lyng på innlandet.

Næringsinnhold

100 gram lammelår gir 20 g protein, 9 g fett og 160 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Lammelår har mange bruksområder, og selv om hovedsesongen er på høsten, er dette selvskreven påskemiddag for de aller fleste.

Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke det helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller til lettsaltet lammelår

Fangst

Lam får du hos Meny hele året, men visste du at årets ferske lam kommer på samme tid hvert eneste år?

Litt avhengig av beiteforhold så slaktes årets lam i uke 36 hvert eneste år. Det vil si at fra ca. uke 37 vil du kunne få kjøpt årets ferske lam hos Meny. 80% av slaktingen i Norge foregår på høsten. Et lam veier i gjennomsnitt 15-20 kilo når det slaktes.

 

 


Innkjøp(mengde)

Med bein: 250 – 350 g per person.

Uten bein: 150 – 250 g per person.

Forberedelser

Lammelåret blir best hvis det får lang tid på lav varme i stekeovnen. Bruk et steketermometer så har du god kontroll på når kjøttet er stekt slik du foretrekker det.

Tilberedning

Lammelåret blir best hvis det får lang tid på lav varme i stekeovnen. En stek på 2,5 kg  kan få 2-3 timer på 125 grader. Bruk et steketermometer så har du god kontroll på når kjøttet er stekt slik du foretrekker det.

Ved 70 grader er kjøttet rosa.

Ved 76 grader er det helt gjennomstekt.

La steika hvile innpakket i folie minst et kvarter før du skjærer i det.

Lammelår i skiver blir ekstra møre og saftige hvis de braiseres hele på lav varme. Gi dem 1-2 timer på 170 grader. La dem braisere i for eksempel vin eller en god kraft , og ha med urter, hvitløk, løk og grønnsaker i gryta.

Skivene kan også freses et par minutter på hver side i en panne før de stekes ferdig i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Mer informasjon

www.matprat.no

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.