Indrefilet Storfe

Indrefilet

Indrefileten er den møreste stykningsdelen på storfe og sitter på innsiden helt bakerst på oksekammen. Med denne plasseringen er den blitt utsatt for lite arbeid og bevegelse, og derfor er den så mør.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Indrefilet

Beskrivelse

Indrefileten er den møreste stykningsdelen på storfe og sitter på innsiden helt bakerst på oksekammen. Med denne plasseringen er den blitt utsatt for lite arbeid og bevegelse, og derfor er den så mør. Filet mignon, Tournedos, Chateaubriand og biffstek er stykker fra indrefilet. Filet mignon er den tynneste delen av fileten. Chateaubriand er fra den tykkeste delen av fileten. Tournedos skjæres fra begge sider av chateaubriand der indrefileten har jevn tykkelse. Biffstek er fra endestykket på fileten.

 

Bakgrunn

Den beste indrefileten kommer fra kjøttfe, som slaktes ved 18 måneders alder. Indrefileten kommer fra den store lendemuskelen som forbinder ryggsøylen og lårbenet, og renskåret fra kjøttfe veier denne fileten ca 1,5 kg.

Næringsinnhold

Indrefileten er fattig på fett og rik på protein og jern. Pr. 100 g inneholder den 21g protein,  2,5 mg jern, 4g fett og 120 kcal. 

Anvendelse/bruksområde

Indrefilet kan tilberedes hel eller i biffer, og er skikkelig festmat. Den har lite fett og bør ikke få for mye og hard varmebehandling. Da blir den tørr og mister smak.

Innkjøp(mengde)

Beregn 150 – 200 g kjøtt per person.

Tilberedning

Hel indrefilet brunes på alle sider i smør i en varm panne, får et steketermometer satt inn i den tykkeste delen, og ovnsstekes deretter på 125 grader til kjernetemperatur viser 58 grader. Deretter skal kjøttet hvile 15 minutter før man skjærer i det.

Biffer av indrefilet har litt forskjellig steketid alt ettersom hvor tykke de er.

En tommelfingerregel er at pannen skal være god og varm, kjøttet skal være romtemperert og kan gjerne stekes i smør. Biffen er klar for å snus i pannen når blod pipler opp på oversiden av kjøttet.

Chateaubriand kommer gjerne i en stor biff på 300-400 g, den stekes hel og deles deretter til to personer.

Filet mignon er en liten biff, og skal ha rask varmebehandling for å unngå at den blir tørr.

Tournedos er perfekt å snurre en skive bacon rundt før steking. En fransk klassiker er dessutenTournedos Rossini, der biffen serveres på et stykke smørstekt loff og toppes med en skive fois gras.

Biffstek er perfekt enten som en liten biff eller i gryter, som for eksempel Biff Stroganoff.

Mer informasjon

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.