Helstekt indrefilet med hasselback poteter og kremet sopp

Helstekt indrefilet med hasselback poteter og kremet sopp

Ingredienser

1 kg indrefilet
3 fedd hvitløk med skallet på
noen stilker frisk timian
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss smør
12 stk poteter
4 ss smeltet smør
2 ss griljermel
salt og pepper
400 gr aromasopp
1 ss smør
3 dl kremfløte
2 ss hakket frisk estragon
salt og pepper

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Indrefilet av storfe er det møreste og fineste kjøttet, og er virkelig festmat. Ved 60-65 grader er kjøttet medium stekt. Sammen med sprø hasselback poteter og kremet sopp med smak av frisk estragon, er dette mat som garantert faller i smak hos de aller fleste!

  1. Kjøttet skal være romtemperert før du starter tilberedningen. Renskjær fileten for sener og hinner med en skarp kniv. Vær forsiktig så du får med minst mulig rent kjøtt. Gni fileten inn med salt og pepper.
    Kjøttet skal være romtemperert før du starter tilberedningen.
Renskjær fileten for sener og hinner med en skarp kniv. Vær forsiktig så du får med minst mulig rent kjøtt.
Gni fileten inn med salt og pepper.
  2. Hasselback poteter: Skrell og vask potetene. Skjær en liten bit av bunnen på hver potet, så de kan stå stødig. Skjær tynne, tette snitt i poteten som om du skulle skjære den i tynne skiver, men stopp like før du når bunnen. Du skal ikke skjære helt igjennom!
    Hasselback poteter: Skrell og vask potetene. Skjær en liten bit av bunnen på hver potet, så de kan stå stødig. Skjær tynne, tette snitt i poteten som om du skulle skjære den i tynne skiver, men stopp like før du når bunnen. Du skal ikke skjære helt igjennom!
  3. Legg potetene ved siden av hverandre i en smurt ildfast form. Hell over smeltet smør og dryss over salt, pepper og strøkavring. Nå kan du steke potetene halvferdig først, og så steke dem helt ferdige i ovnen senere mens kjøttet hviler. Stek dem nå først 30 minutter på 225 grader.
  4. Brun fileten på alle sider i smør sammen med timian, og hvitløksfeddene som har fått en god klem av et knivblad. Pannen skal være god og varm, og kjøttet skal raskt få en fin og brun stekeskorpe. Legg fileten i en ildfast form sammen med hvitløk og timian. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på kjøttet. Stek fileten i ovnen på 150 grader i 30-40 minutter. Hvordan liker du kjøttet ditt stekt? Ved 55-60 grader er kjøttet rødt. Ved 60-65 grader er kjøttet medium stekt. Ved 70 grader er kjøttet gjennomstekt.
    Brun fileten på alle sider i smør sammen med timian, og hvitløksfeddene som har fått en god klem av et knivblad. Pannen skal være god og varm, og kjøttet skal raskt få en fin og brun stekeskorpe. Legg fileten i en ildfast form sammen med hvitløk og timian. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på kjøttet. Stek fileten i ovnen på 150 grader i 30-40 minutter.
Hvordan liker du kjøttet ditt stekt?
Ved 55-60 grader er kjøttet rødt.
Ved 60-65 grader er kjøttet medium stekt.
Ved 70 grader er kjøttet gjennomstekt.
  5. Ta indrefileten ut og la den hvile 15 minutter på benken. Skru så opp varmen på ovnen til 225 grader igjen, og stek potetene ferdig mens kjøttet hviler.
  6. Sopp: Tørk soppen fri for rusk med kjøkkenpapir og skjær den i litt større biter. Fres soppen med smør i en panne på middels varme. Salte og pepre og tilsett fløte. La fløten koke litt inn før du tilsetter frisk estragon og smaker til med enda litt salt og pepper.
    Sopp: Tørk soppen fri for rusk med kjøkkenpapir og skjær den i litt større biter. Fres soppen med smør i en panne på middels varme. Salte og pepre og tilsett fløte. La fløten koke litt inn før du tilsetter frisk estragon og smaker til med enda litt salt og pepper.
  7. Servér indrefileten i skiver med den kremede soppen, hasselback poteter og en frisk grønn salat.
    Servér indrefileten i skiver med den kremede soppen, hasselback poteter og en frisk grønn salat.

Tips

Hvordan liker du kjøttet ditt stekt? Ved 55-60 grader er kjøttet rødt. Ved 60-65 grader er kjøttet medium stekt. Ved 70 grader er kjøttet gjennomstekt.

Relaterte oppskrifter