Klassisk skinkestek med hjemmelaget surkål

Klassisk skinkestek med hjemmelaget surkål

Ingredienser

Skinkestek

2 kg skinkestek uten ben
4 ts salt
1 ts pepper
5 dl vann
3 stk gulrot
1 stk løk

Hjemmelaget surkål

1,5 kg hodekål
4 stk epler
2 ts salt
4 ts karve
5 dl kjøttkraft
4 ts eddik, 7 %
4 ts sukker

Rørte tyttebær

500 g tyttebær
200 g sukker

Ekstra tilbehør

4 stk eple
2 pk svisker

Tidsforbruk

Over 60 min

Vanskelighetsgrad

Middels

Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært.

  1. Til denne oppskriften på skinkestek trenger du skinkestek med svor (surret), salt, pepper, vann, gulrot, løk, kål, epler, karve, kjøttfkraft, eddik, sukker, tyttebær og svisker.
    Til denne oppskriften på skinkestek trenger du skinkestek med svor (surret), salt, pepper, vann, gulrot, løk, kål, epler, karve, kjøttfkraft, eddik, sukker, tyttebær og svisker.
  2. Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
  3. Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
    Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
  4. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 °C. Damp steken i ca. 45 minutter.
  5. Skru temperaturen ned til 175 °C og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 74 °C, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse. Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
  6. Finsnitt kål og del eple i båter.
    Finsnitt kål og del eple i båter.
  7. Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis. Smak til med eddik og sukker.
  8. Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
    Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
  9. Del eple i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.
  10. Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver. Server med hjemmelaget surkål, epler, svisker og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten. Saus til skinkestek kan være fløtesaus eller brunsaus.
    Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver. Server med hjemmelaget surkål, epler, svisker og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten. Saus til skinkestek kan være fløtesaus eller brunsaus.

Oppskrift fra

Tips

Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan steken dampes først og rutes etter damping.

Relaterte oppskrifter