Svinebog Svin

Svinebog

Svinebog er et mørt og saftig stykke, med litt fett og svor. Svinebog kan være fersk, lettsaltet eller saltet og røkt.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Svinebog

Beskrivelse

Bogen sitter øverst på forbena til grisen. Dette er et mørt og saftig stykke, med litt fett og svor. Svinebog kan være fersk, lettsaltet eller saltet og røkt.

Næringsinnhold

100 gram svinebog gir 16 g protein, 9 g fett og 159 kcal.

Anvendelse/bruksområde

Lettsaltet eller røkt svinebog servert med poteter og kålrotstappe eller surkål, er norsk tradisjonsmat som passer perfekt til høst og vinter.

Om sommeren kan skiver av bog gjerne marineres og legges på grillen. Da blir de saftige, smaksrike og møre.

Ellers er både røkt, saltet og fersk bog godt i supper og gryter med rotfrukter og andre grønnsaker, og den passer godt i både lys og mørk lapskaus. I land som Tyskland og Østerrike er det lange tradisjoner og en sterk kultur for å tilberede hel svinebog. I Tyskland heter det ”schweinhaxe” og i Østerrike heter det ”stelze”.

 

Innkjøp(mengde)

Uten bein: 150 - 200 g kjøtt per person.

Med bein: 250-300 g kjøtt per person.

 

Tilberedning

Bog er en veldig allsidig og rimelig råvare, og kan helstekes i ovnen (bogstek), stekes eller grilles i skiver og brukes både i supper og gryteretter. Den brukes også i produksjon av bogskinke.

Bruk et steketermometer hvis du skal tilberede bogstek i ovnen, så er du sikker på når kjøttet er klart. Når termometeret viser 70 grader har kjøttet rosa kjerne. Ved 76 grader er det helt gjennomstekt. 

Skal du grille skiver av bog, gir du dem først sterk varme i 2-3 minutter på hver side, og griller deretter på indirekte varme i ca. 10 minutter. La kjøttet hvile før servering.

 

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.