Jarlsberg XO Fastost

Jarlsberg XO

Den populære osten med hullene og en fyldig, litt søtlig og nøtteaktig smak.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Litt om Jarlsberg XO

Beskrivelse

Jarlsberg har en fyldig, litt søtlig og nøtteaktig smak. Høsten 2009 lanserte OsteCompagniet Jarlsberg XO 15 måneder. Tradisjonell vellagret Jarlberg er lagret i minimum 9 måneder mens denne varianten er lagret i minimum 15 måneder. Osten blir mer smaksrik og utvikler nydelige ostekrystaller. Du får enda mer av den gode smaken. 

Bakgrunn

Jarlsberg ble utviklet i Norge fra slutten av 50-tallet, med den sveitsiske Emmentaler som forbilde. Den karakteristiske smaken har gjort osten kjent over store deler av verden. 

Næringsinnhold

Ingredienser: Pasteurisert kumelk, salt og løpe.  

Energi 1512 kJ (364 kcal), protein 28 g, karbohydrat 0 g, fett 28 g.

Anvendelse/bruksområde

Som smakshever i varme og kalde retter. Som pålegg, i salater, pizza, rullade, supper, paier og på tortilla. Osten egner seg svært godt på ostebord. 

Oppbevaring

Jarlsberg Vellagret oppbevares kjølig, men smaken heves om den ligger ute en times tid før servering. Dekk gjerne til med folie, slik at osten holder seg myk og fin.

Forberedelser

Romtemperer gjerne osten før servering, det hever smaken. 

Tilberedning

Godt tilbehør kan være kiwi, sharonfrukt, mango, aprikospuré, nøtter og godt brød. 

Et naturlig vinvalg er tørre, lette, fruktige og aromatiske hvite viner. Et bra valg er tysk Rieslinger og lettere viner av Sauvignon Blanc-druen. Av de røde vinene bør man velge en lett, bløt og fruktig vin som Valpolicella, Barbera eller bærpreget Beaujolais. Til harde oster med mild smak passer det fint med mild og sødmefylt engelsk ale type eller belgisk witbire.

Slik gjør du

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.