Sveitser Vellagret Fastost

Sveitser Vellagret

Vellagret Sveitser er en halvfast ost med store, runde hull. Osten har vært produsert i Norge helt siden midten av 1800-tallet, med den sveitsiske osten Emmentaler som forbilde. Vellagret Sveitser har en fyldig og særegen smak med en lett søtlig aroma.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Oppskrifter Fastost

Litt om Sveitser Vellagret

Beskrivelse

Vellagret Sveitser er en halvfast ost med store, runde hull. Osten har vært produsert i Norge helt siden midten av 1800-tallet, med den sveitsiske osten Emmentaler som forbilde. Vellagret Sveitser har en fyldig og særegen smak med en lett søtlig aroma. Vellagret Sveitser er lagret i minimum 9 måneder. Den har en kraftigere og mer karakteristisk smak enn Sveitser Original, men er ikke skarp. 

Bakgrunn

Sveitsers spennende historie startet allerede i 1815. Da grunnla Jacob Sverdrup Norges første ysteri i Vestfold. Som foregangsmann fikk han sveitsiske ostemakere til å reise og lære opp de ansatte på meieriene i det edle håndverket. Sveitser falt i god smak hos adel og konsuler med sin kombinasjon av unik norsk melk og sveitsisk ystekunnskap. I dag har vi en ost med høy kvalitet og smak med særpreg. Vi kaller den for den originale hvitosten. 

Næringsinnhold

Ingredienser: Pasteurisert kumelk, salt og løpe.  

Energi 1512 kJ (364 kcal), protein 28 g, karbohydrat 0 g, fett 28 g.

Anvendelse/bruksområde

Passer meget godt som pålegg, i salater, pizza, rullade, supper, pai, ostepinner og tortilla. Sveitser kan også marineres. 

Oppbevaring

Vellagret Sveitser oppbevares kjølig, men smaken heves om den ligger ute en times tid før servering. Dekk gjerne til med folie, slik at osten holder seg myk og fin.

Forberedelser

La osten romtempereres før servering, det hever smaken. 

Tilberedning

Server gjerne med godt brød, honning, aprikospuré, nøtter eller søte frukter og bær. 

Et naturlig vinvalg er tørre, lette, fruktige og aromatiske hvite viner. Et bra valg er tyske Rieslinger og lettere utgaver av Sauvignon Blanc-druen. Av de røde vinene bør man velge en lett, bløt og fruktig vin som Valpolicella, Barbera eller en bærpreget Beaujolais. Til harde oster med mild smak passer det fint med mild og sødmefylt engelsk ale type eller belgisk witbier.

Slik gjør du

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.