Gamalost Muggost

Gamalost

Gamalost frå Vik er en hard muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden.

I sesong

  • Vinter
  • Vår
  • Sommer
  • Høst

Oppskrifter Muggost

Litt om Gamalost

Beskrivelse

Gamalost frå Vik har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager, saltfattig og et rent naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv.

Gamalost frå Vik har fått godkjenning fra Matmerk: Beskyttet geografisk betegnelse. Merkeordningen lovbeskytter produkter på næringsmidler som har en en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg. Dette gir også forbrukerne en garanti for at produktet er det som det utgir seg for å være. 

Bakgrunn

Gamalost frå Vik er en hard muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Den er produsert i Vik i Sogn. Navnet har osten trolig fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølen. Gamalost frå Vik har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager, saltfattig og et rent naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv.

Gamalost frå Vik har fått godkjenning fra Matmerk: Beskyttet geografisk betegnelse. Merkeordningen lovbeskytter produkter på næringsmidler som har en en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg. Dette gir også forbrukerne en garanti for at produktet er det som det utgir seg for å være. 

Næringsinnhold

Ingrediens: Pasteurisert skummet kumelk. 

Energi 915 kJ (215 kcal), protein 51,4 g, karbohydrat 2,0 g, fett 0,2 g. 

Anvendelse/bruksområde

Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.

Oppbevaring

Gamalost oppbevares kjølig.

Tilberedning

Godt tilbehør er rømme, tyttebær, smør, svart pepper, grov sennep.

Gamalosten er så smaksrik at den overdøver de fleste viner. Osten går best til kraftig drikke, som mørkt og kraftig øl. Skal man drikke vin til Gamalost, anbefales en svært syrlig hvitvin. Mange anbefaler også aquevitt. 

Slik gjør du

Andre råvarer av Muggost

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.