Burger Bonanza!

Med unntak av noen fantastiske burgersteder rundt om i verden, er det ytterst få burgere som smaker like godt som de du lager på ditt eget kjøkken!

Se video med oppskrift på Coleslaw til burgeren ovenfor

Flere retter blir omtalt som anvendelige i mange sammenhenger, men hamburgeren må vel være den retten som kan varieres på flest måter og likevel kalles en hamburger. Hva du fyller den med, hva du serverer ved siden av, hvilket kjøtt du bruker, hvilket brød du velger og hvor du spiser den er bare noen av variablene.

Selve burgeren

Originalen lages av kvernet storfekjøtt, men ønsker du variasjon smaker det like himmelsk med burger laget av svinekjøtt, kylling, reinsdyrkjøtt eller annet vilt.

Foretrekker du en magrere variant bruker du karbonadedeig eller en mager kjøttdeig. Og vil du ha noe helt annet er fiskeburger, omelettburger eller vegetarburger gode alternativer.

Før steking kan du gi burgeren din ekstra personlighet ved å røre finhakket løk, kapers, oliven eller andre spennende tilsetninger inn i deigen. Eksperimenter med spennende kydder. 

Say cheese!

Hamburger eller cheeseburger? For mange er burger uten ost utenkelig. Går du for tradisjonell gulost i retning Jarlsberg, Norvegia, Gouda eller Cheddar? Er du tøffere og velger blåmuggost eller annen smaksrik ost? Eller legger du deg midt i mellom med brie eller Camembert?

Det er vanligst å smelte osten på burgeren, men det er heller ingenting i veien for å la være.

Brød hører med

Vanlige hamburgerbrød er klassikeren, men det finnes også grovere og sunnere alternativer til disse. Ønsker du å frike ut med noe helt annet, bugner brødhyllene i butikken av andre varianter du kan bruke. En skikkelig burgerentusiast går heller ikke av veien for å bake egne hamburgerbrød.

Fyll og topping

En klassisk burger klarer seg fint med salat, løk og tomat, men det finnes egentlig ingenting du ikke kan legge på burgeren hvis du har lyst. Enklelte ganger kan riktignok en retning peke seg ut, som at en reinsdyrburger best kler fyll som kantareller og multedressing. Trenger du flere forslag? Agurk, bacon, spicy spekemat, ananas, salater, jalapeños, artiskokker, paprika, nachochips, sopp. Ja, i og for seg kan vi ramse opp hele grønnsaksdisken, men vær litt tøff i fruktdelen også. Epler, pærer og mango i skiver smaker fortreffelig på en burger!

Trenger du variasjon til Thousand island dressingen kunne kanskje pesto, tzatziki, aïoli, guacamole, salsa, coleslaw eller hummus vært noe å prøve, i tillegg til det mylderet av forskjellige ketchuper og senneper som finnes. Har du forresten prøvd å lage din egen ketchup?

 

Ved burgerens side

Ikke at favorittburgeren nødvendigvis trenger selskap, men noen ganger er det greit å servere noe ved siden av. Pommes frites, stekte potetbåter, potetgull, potetmos eller tortillachips i kombinasjon med en grønn salat, bønnesalat eller rissalat – så er vi i mål!

Kilde: matprat.no

Relaterte artikler