Slik lager du hjemmelaget hamburger Se video

Slik lager du hjemmelaget hamburger

Den perfekte burgeren er saftig, ikke for kompakt og smaker kjøtt. Resten av smaken kommer av tilbehøret.

Å lage en god burger fra bunnen av er enklere enn du tror! Med rene, enkle smaker kan du trylle fram smakfulle og saftige burgere med godt tilbehør. 

Her er våre beste tips til en skikkelig god burger:

Nok fett i burgeren

En saftig, ekte burger kvernes av et kjøttstykke med forholdsvis høyt innhold av fett. Fettet gjør burgeren ekstra smakfull og saftig.

  • Fettmengden bør være fra 18 – 22 % - men ikke over dette.
  • Bruk gjerne storfe høyrygg, her er det god balanse mellom kjøtt og fett - perfekt for burgeren. 
Lite slår en saftig, hjemmelaget burger på grillen. Lite slår en saftig, hjemmelaget burger på grillen.

Er kjøttet for magert (som oksebog, mørbrad eller indrefilet), blir burgeren kompakt, tørr og kjedelig.

Har du ikke mulighet til å kverne selv?

Hvis du ikke har kvern, kan du bruke kjøttdeig. Da er det viktig at man velger kjøttdeig og ikke karbonadedeig - den blir nemlig for mager. 

Hør også med matarbeiderne i ferskvaredisken om de har anledning til å kverne for deg. 

Lag din egen burger:

Når kjøttet er ferdig kvernet, er det viktig å unngå å jobbe for mye med deigen. Ved å forme den lett blir burgeren perfekt! Når kjøttet er ferdig kvernet, er det viktig å unngå å jobbe for mye med deigen. Ved å forme den lett blir burgeren perfekt!

La kverna gjøre jobben

Det er viktig når du kverner kjøttet at du lar kverna gjøre jobben. Kutt kjøttet i passe biter og ikke press kjøttet inn, men la kverna trekke kjøttet igjennom.

Hvis du presser kjøttet inn, kan kjøtt og fett skiller seg og konsistensen blir ”knudrete ” og tørr.

Det er viktig at kjøtt og kvern er kaldt, ellers kan fettet "smelte" under kverningen.

Ikke bland for mange smaker

Du smaksette hamburgeren med f.eks parmesan, chili, rosmarin, hvitløk osv. Men pass på å ikke blande for mange smaker på en gang.

Lager du en hjemmelaget lammeburger, så er det lam det skal smake. Da er det også lettere å matche med godt tilbehør.

La være å jobbe for mye med burgerdeigen

Når kjøttet er ferdig kvernet, må du unngå å jobbe for mye med deigen.

Dette så du bevarer kjøttstrukturen og den naturlige fordelingen av kjøtt, fett og luft. I motsatt fall har burgeren lett for å bli kompakt. 

3 gode tips:

  • Når du skal forme burgeren er det lurt å ta litt vann på fjøla så ikke deigen kleber seg.
  • Passende store burgere veier fra 130gram-180gram.
  • Krydre heller burgeren på stekeflaten enn å vende inn i deigen.
Angusburgerne du finner i kjøttdisken har et fettinnhold på 22%. Perfekt når du ikke har tid til å lage din egen burger, men allikevel ønsker burgere av høy kvalitet.
Burger blir best på grillen, men du kan også steke dem i pannen. Burger blir best på grillen, men du kan også steke dem i pannen.

Grill burgeren

Burgeren blir aller best på grillen, og her bør du ha en kald og en varm sone på grillen - eller indirekte og direkte varme.

Det vil si at du har glødende, varme kull på en side av grillen, og har det tomt på den andre. Griller du på gassgrill, fyrer du kun opp halvparten av blussene.

Slik griller du burgeren:

  1. Stek burgerne ca 1 minutt på direkte varme (over bluss eller glødende kull). 
  2. Legg burgerene på indirekte varme (uten aktive bluss eller kull) og legg på lokket. Stek videre i 8-10 minutter.

Du kan også grille burgeren på direkte varme i ca 2 minutter på hver side, men her må du passe på å ikke oversteke burgeren!

Emblem
Mye av fettet smelter når du steker burgeren, så vær obs på at det fort kan bli litt flammer på grillen!

Husk det gode tilbehøret

Selv om selve burgeren er perfekt, hjelper det lite om man ikke serverer den med digg tilbehør. Luftig burgerbrød, sprøstekt bacon, frisk salat og en god saus er det som skiller en god burger fra en fantastisk burger. 

Prøv en av disse oppskriftene på spenstig tilbehør:

Lag selv, eller kjøp ferdig: