Mange epler, mange smaker

Mange epler, mange smaker
På samme måte som druetyper, jordsmonn og geografi påvirker smak og kvalitet på vin, er også epledyrking en egen kunst. Et eple er ikke et eple.

Alpe Golden (Golden Delicious)

Når du lukker øynene og tenker på gult eple, er det smaken av Alpe Golden du fremkaller. Dette er et eple med en varm aroma og perfekt balanse mellom det friske og søte. Den solvarme smaken og aromaen i det møre fruktkjøttet kan gi assosiasjoner til modne, gule pærer, men fremdeles har Alpe Golden den saftige og sprø teksturen til et nyplukket eple.

Sesong: fra oktober til august.

 

Royal Gala

Royal Gala er i slekt med gule Alpe Golden (Golden Delicious), og har noe av den samme aromaen. Svært søtt, saftig og delikat eple med mild aroma og smak. Sødmen, sammen med en veldig håndterlig størrelse, gjør dette eplet til en favoritt blant de yngste. I matlagning passer Red Delicious møre fruktkjøtt perfekt til blant annet eplemos og chutney. Men også i klassiske salater som Waldorfsalat er den en vinner.

Sesong hele året


Envy

Rubinrøde Envy er saftig, søtt og herlig sprøtt. Fordi det beholder den skinnende hvite fargen så lenge etter å ha blitt skåret opp, er dette et perfekt eple å spise som snacks. Den skarpe kontrasten mellom hvitt kjøtt og knallrødt skall, gir Envy et hvert frukt- eller ostefat et estestisk løft. Den spesielt søte smaken gjør at den passer perfekt på usøtede frokostblandinger med syrnet melk eller yoghurt til frokost eller som mellommåltid.

Sesong: hele året

Red Delicious

Søt, smellvakker og iøynefallende med sin dype, røde farge og flotte fasong. Og like god inni som utenpå! Red Delicious klarer kunststykket å kombinere søt nektar med et fruktkjøtt som fremstår som friskt og fast.

Skal du prøve deg på en klassisk apfelstrudel, er Red Delicious et godt valg av eple. Det søte men faste fruktkjøttet er nydelig opp mot rosiner, nøtter og kanel.

Sesong: fra september til mai.

 

Pink Lady

Svært crispy og deilig friskt. Både kjøttet og skallet har en varm smak og kraftig aroma, nesten krydret. Mange mener at dette eplet har den perfekte balansen mellom sødme og syrlighet. Det stilles strenge krav til den rosa frøkenen, og det er bare få epler som får smykke seg med navnet Pink Lady. Dette eplet er nydelig helt for seg selv i sin naturligste drakt, men passer også perfekt til steking og baking. Fyll eplene med rosiner og nøtter og bak dem i ovnen, eller bruk dem i den perfekte eplekaken.

Sesong: fra november til mai.

 

Granny Smith

Den ultimate smaken av grønt eple! Irrgrønn aroma, saftig, sprøtt og svært friskt. Dette er et eple som gir smaksminner tilbake til barndomsdagene med epleslang i naboens hage. Gir masse frisk saft til juice og smoothie, og er perfekt som spiseeple fordi det holder så lenge på den hvite fargen etter oppkutting. Granny Smith gir også en deilig, frisk eplearoma til bakte eller kokte retter, om det nå er i kaker, pannekaker eller gryteretter med for eksempel svinekjøtt eller kylling.

Sesong: fra oktober til april.