Fra havet og rett på grillen

Ikke bare er fisk noe av det sunneste du kan spise, men det er også veldig enkelt å tilberede og ikke minst allsidig. Fisk kan dampes, kokes, stekes, bakes og grilles – eller spises rått om du vil.

Se video ovenfor for hvordan du griller fisk.

Ferdig filetert fisk er kanskje det de fleste av oss foretrekker. Da er all jobben gjort på forhånd, og vi kan spise middagen uten å bekymre oss for bein i maten. Også er det jo perfekt sommermat å slenge på grillen. Fisken kan du kjøpe ferdig filetert i porsjonspakninger, eller du kan kjøpe fra fiskedisken på Meny og få fisken filetert for deg.

Slik griller du fisk

All fisk kan i utgangspunktet grilles, men en god huskeregel er at det er lettere å få et vellykket resultat med fet fisk som kveite, laks og makrell. Magrere fisk kan også grilles med gode resultater, men husk på at disse fisketypene er løsere i kjøttet, og bør derfor pakkes inn i folie eller grilles i en ”grillkurv”. Se her for film og oppskrift på grillet fisk.

Noen fiskefileter kommer med skinn og disse kan du enkelt slenge rett på grillen, med skinnsiden ned. Fileter uten skinn kan også legges rett på grillen, men sørg for at grillen er skikkelig varm, og at du ikke flytter på fisken før den har fått skikkelig grillskorpe. Da vil den nemlig lettere løsne fra grillristen. Du kan også smøre fisken med litt olje før steking.

TIPS: Pass alltid på at grillen er ren før du starter, og sørg også for at ingrediensene får ligge i romtemperatur i minst en halvtime før grilling.

Foliebakt eller rett på grillen

Torsk og flyndre er to fisketyper som passer ypperlig til å bakes i folie – enten på grillen eller i stekeovnen. Da kan du også pakke noen grønnsaker inn sammen med fisken, og slenge på noen kladder med chilismør for ekstra smak. Husk å ha litt ferskpresset sitron over fisken før servering.

Prøv laksepakke med hasselnøttsmør 

Dressing

Dressinger passer også utmerket godt til fisk, både grillet, bakt og kokt. Prøv deg for eksempel på en eple- og currymajones som har vanlig majones som base. Du kan kjøpe ferdigmajones eller lage din egen. Her finner du oppskrift på deilig, hjemmelaget majones. Alt du trenger er å tilsette en teskje ripsgele, et halvt eple i biter og curry, og blande alt med en stavmikser. Server gjerne sammen med grillet asparges, og fisken selvfølgelig. 

Helt rått

Men glem ikke at fisk også kan spises rått! Ta utgangspunkt i en fiskefilet som er egnet å spise rå, for eksempel Frøyas lakseloin, og prøv deg på hjemmelaget sushi eller sashimi. 

Prøv for eksempel denne oppskriften på Tataki av tunfisk og laks