Høstens enkleste og beste tilbehør

Hva med å servere fargerike småretter fra høstens spiskammer? Nedenfor finner du tips til sunne småretter.

Helt rått


Del brokkoli, gulrøtter, sukkererter og tomater i passende biter som tilbehør til middag eller bare som snacks med en god dip til.

Grønnsaksdip


Bruk gresk yoghurt naturell og smak den til med noen dråper sitronsaft, litt finhakket hvitløk, salt og kvernet pepper. Bland inn hakket dill og noen dråper olivenolje. Pynt med finstrimlet eller revet sitronskall.

Rotmos


Fin mos av for eksempel kålrabi, gulrot og pastinakker nydelig til både kjøtt og fisk.

4–6 personer: 1 kg assorterte rotgrønnsaker som kålrot, gulrot,sellerirot, pastinakk og jordskokk, 1 dl fløte, matfløte eller crème fraîche, 2–3 ss smør, Salt og kvernet pepper.

Rens, skrell og del alle grønnsakene i jevne biter. Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker og en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre. Hell av kokevannet og mos grønnsakene sammen med fløte og smør. Ønsker du en finere konsistens på rotmosen, kan du kjøre den med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Smak til mosen med salt og pepper.

Hvitløkstekt rettich


Skrell og skjær rettich i tynne skiver. Bruk en varm stekepanne og stek skivene gylne i smør sammen med litt finsnittet hvitløk. Krydre med salt og pepper og dryss over hakkede urter som kjørvel, persille eller gressløk.

Råkostsalat


Finsnitt rødbet, gulbet, gulrot og rettich. Press over litt lime og tilsett litt olje og pynt med friske urter.Friskt og godt tilbehør til fisk og kylling.

Pesto av bladpersille


Ca. 30 g persilleblader, 1 håndfull basilikumblader, 2 hvitløkfedd, 3 ss pinjekjerner, gjerne ristede, 3 ss revet parmesan, Revet skall av ½ sitron, 1 dl mild olivenolje, ½ dl solsikke- eller rapsolje, Salt og kvernet pepper.

Skyll og tørk persillebladene på kjøkkenpapir. Skrell og hakk hvitløken.Kjør persille, basilikum, hvitløk og pinjekjerner med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Spe med olje og bland til slutt inn parmesan og revet sitronskall. Smak pestoen til med salt og pepper.

 

Rødbetpuré


Kjør bakte rødbeter (sammen med all saften som er i formen) i en hurtigmikser til en jevn mos.Juster smaken med salt og pepper om nødvendig.

Honningstekt kålrot med chiliog ingefær


Skjær kålrot i jevne biter og kok dem knapt møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og damp kålrotbitene tørre. Bruk en varm stekepanne og stek kålroten raskt i en blanding av smør og litt flytende honning. Tilsett finrevet ingefær og hakket chili etter ønske. Press over noen dråper limesaft og krydre med litt ekstra salt.

Appelsinkokte gulrøtter


400 g gulrøtter, 4 dl ferskpresset appelsinsaft,1 ss smør.

Skrell gulrøttene og del dem i jevne staver. Kokgulrøttene møre i appelsinsaften. La gjerne en stjerneanis eller en bit kanelstang få koke med for ekstra smak. Løft ut gulrøttene og kok saften inn til sirupskonsistens. Smak til med salt og pepper og visp inn smøret. Legg gulrøttene tilbake i sausen.Dryss over litt hakket persille.

Kremet grønnkål


200 g grønnkål, 2 dl fløte eller matfløte, Salt, kvernet pepper og revet muskat

Skyll kålbladene, fjern den grove stilken og riv bladene i små biter. Kok inn fløten til halv mengde og smak kremen til med salt, pepper og revet muskat. Kok grønnkålen knapt mør i fosskokende lettsaltet vann,det tar ca. 2 minutter. Hell av kokevannet og la grønnkålen dryppe godt av seg. Bland kålen sammen med den innkokte kremen.

Stekte grønnsaker


Del blomkålen i minibuketter, del reddiker i skiver eller kløfter og del sukkerertene. Stek alle grønnsakene raskt i en varm stekepanne med litt smør eller olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.

Grønnsakchips


Jordskokk, gulrot, pastinakk, sellerirot, potet og rødbeter egner seg godt til chips. Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver. Dette er veldig enkelt med en mandolin (grønnsakskutter), men du kan også bruke en ostehøvel eller en bred potetskreller.Friter skivene gylne i varm solsikkeolje. Ikke legg for mange skiver i frityren samtidig, da vil temperaturen på oljen synke og skivene blir bløte, ikke sprø. Løft de gylne skivene opp av oljen med en hullsleiv og la de dryppe av seg på kjøkkenpapir. Dryss over salt med det samme. Nydelig!