Høstens deiligste søndagsmat

Når ettermiddagene blir mørkere, trærne mister blader og man kjenner et sting i lufta, da er det tid for å trekke inn og kose seg på kjøkkenet.

Nå er det høysesong for norske aromatiske høstgrønnsaker, lam, vilt, samt bær og sopp fra skogene. Vårt eget matskattekammer bugner nå av godsaker.

Til de sakte høstsøndagene er det lite som slår gryteretter som har putret noen timer for seg selv. Huset fylles av en deilig duft mens man gleder seg til kjøtt så mørt at det ramler fra hverandre når man stikker i det med gaffelen.

Lammeskanker er perfekt kosemat til søndagsmiddager om høsten, med tente lys og fyr på peisen. Og skankene lager nærmest seg selv. Bare gi dem tid nok.

Beregn én skank per person og la dem braisere noen timer i vin eller kraft, sammen med for eksempel tomat, hvitløk, urter og rotgrønnsaker. Uslåelig sammen med en luftig potetmos!

Klikk for oppskrift på bresert lammeskank. 

For en påminnelse om sydlandsk sol og sommer, kan du lage den franske klassikeren biff Bourguignon.

Oksekjøtt kokt mørt som smør i vin, provencalske urter, hvitløk og kraft. En perfekt middag etter søndagstur i lav høstsol!

Se oppskrift her 

Fårikål er selvskreven høstmat for late søndager, og det er ikke lenger bare godt voksne som inviterer til fårikållag. Fårikål er blitt en hyggelig høsttradisjon også for yngre generasjoner som viderefører det vi anser som Norges nasjonalrett.

Fårikålen har til og med sin egen dag i kalenderen! Lyst til å invitere til fårikålsøndag? Vi har tipsene og oppskriften.

Slik gjør du det. 

Vil du bruke grytekjøttet til noe annet enn fårikål, men fremdeles holde deg til søndagsklassikerne, kan du kombinere høstlammet med rotfrukter i en lammefrikassé. Ekte ”mormor-middag” som luner langt inn i sjelen når surt høstregn pisker mot mørke vinduer. Husk tente lys på bordet og kokte poteter med obligatorisk kruspersilledryss!

Klikk for oppskrift på lammefrikassé.

En lys eller mørk lapskaus av svin eller storfe er også selvskreven i høstgryta sammen med gulrot, sellerirot, persillerot og purre. Husk flatbrød og godt smør ved siden av!

Vi gir deg verdens beste lapskaus! Klikk her.