Inviter til Oktoberfest!

Inviter til Oktoberfest!
Oktoberfesten var opprinnelig en feiring av ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese 12. oktober 1810. Med til festen fulgte både hesteløp og øl, og dette ble så godt mottatt at det ble gjort til tradisjon. Siden den gang har Oktoberfest vokst til verdens største folkefest!

Festivalen pågår i hele 16 dager, og feires med alt fra eget brygget øl til øltønneløfting, jodling, polonese og allsang. Mye god mat hører også til. Hvorfor ikke feire noe av tradisjonen her i Norge også? Den kraftige maten passer perfekt til kjølige, mørke høstkvelder. Både svinkekoke og surkål er heller ikke ukjent i det norske kjøkken. Maten er kraftig og rustikk: enkel tysk husmannskost med svinekoker og pølser. Både bratwurst og krakauer er populære pølser til oktoberfesten.

Kokkens tips: eksperimenter med mer krydrete varianter som kielbasa, urtepølser eller chorizo. Jacobs Utvalgte har mange spennende pølser som setter ekstra smak på måltidet!

Svineknoke er noe av det enkleste du kan lage, enten du vil ha den røkt eller lettsaltet. Svineknokene trekker du i vann eller i en deilig buljong med øl, løk, pepper, laurbærblad og sennep.

Kokkens tips: Husk sauerkraut – tyskernes egen variant av surkål, oppskrift finner du her. Hvis man ikke vil ha surkål har rotmos en mild og sødmefylt smak, og oppskrift på deilig rotmos finner du her.  

En rund kålrotstappe passer perfekt til kraftige pølser og salt svinekjøtt, oppskrift på kålrotstappe finner du her.

Kokkens tips: For en litt pikant snert på måltidet kan du ha en sterk sennep ved siden av. Ha gjerne 3 ulike senneper på bordet: en grovkornet, en søt og en sterk.

For å sette prikke over i-en, imponer gjerne med en hjemmelaget ketchup, oppskrift her.
Kokte poteter er det mest tradisjonelle, men for smakens skyld kan det være spennende med variasjon. En pikant potetsalat er perfekt tilbehør, og oppskrift på det finner du her.

Oktoberfest-maten er enkelt å lage til mange, så inviter venneflokken på et hyggelig høstmåltid. Med langbord, benker og god stemning blir måltidet komplett!