Thanksgiving på amerikansk vis!

Thanksgiving på amerikansk vis!
Hvert år feirer amerikanere Thanksgiving, eller Høsttakkefest som vi kaller det i Norge, siste torsdag i november. Slik feirer du Thanksgiving ”The American Way”

Thanksgiving er en høytidsdag for å utrykke takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver. Men selv om Thanksgiving primært er en amerikansk tradisjon, er det et glimrende påskudd for å samle familie og venner til en hyggelig matkveld.

Reise
Sørg for å også invitere familie som bor langt unna, her skal storfamilien samles, som på amerikansk film. 

Måltidet
Det tradisjonelle måltidet er en stor del av Thanksgiving feiringen. Inkluder gjerne hele familien i matlagingen. Det er hyggelig å lage mat sammen, og etter å ha jobbet hardt er det ekstra deilig å nyte dette deilige måltidet etterpå. Tradisjonell Thanksgiving mat er kalkun med en god stuffing stuffing, gjerne laget av frukt som svisker og epler eller cornbread (maisbrød).  Søtåpteter, potetmos og tranebærsaus er klassisk tilbehør. Og til dessert skal det være pumkin pie (gresskarpai)!

Klikk her for oppskrifter: 

Helstekt kalkun med cidersaus, søtpotetmos og bønnesalat

Thanksgivingkalkun med løk- og selleristuffing

Thanksgivingkalkun med nøtter og cornbread

Helstekt kalkun med nøttefyll, søtpoteter og spinat

Corn bread (maisbrød)

Cranberry sauce (tranebærsaus)

Pumpkin pie (gresskarpai)

En god regel er at alle rundt bordet får anledning til å si en ting de er spesielt takknemlig for i året som har vært, før man begynner å innta det utsøkte måltidet.

Ønskebenet
Mange familier har tradisjon for å knekke ønskebenet. Ønskebenet er et vinkelformet ben med to grener som du finner i brystet på kalkunen. Når måltidet er fortært tar to middagsgjester hver sin gren av ønskebenet og trekker. Den som sitter igjen med den største delen av benet, kan ønske seg noe.

The Turkey Pardon
En tradisjon i USA i forbindelse med Thanksgiving kalles The Turkey Pardon. Hvert år mottar USAs president en levende kalkun som blir benådet av presidenten og får leve resten av sitt liv uten bekymring for slakterkniven. Har du ikke de riktige TV-kanalene, bør det være mulig å kunne se video på nettet av denne begivenheten.  
Hjelpe andre
Thanksgiving handler om takknemlighet, men også raushet i forhold til dem som har mindre. Det kan være alt fra å hjelpe gamle damer over gaten, støtte en velledig organisasjon eller ta husvasken hjemme. Dette gir stjerner i margen og god magefølelse på Thanksgiving.    

TV

Siden vi i Norge ikke alltid har tilgang til TV kanaler med direktesendte Thanksgiving feiringer, kan Thanksgiving inspirerte filmer være noe. Home for the Holidays, Neste stop Chicago, Hannah and her Sisters og Duften av kvinne er kjente Thanksgiving filmer. Eventuelt kan man samle seg rundt stuebordet og spille et spill sammen.