Thanksgiving på amerikansk vis!

Hvert år feirer amerikanere Thanksgiving, eller Høsttakkefest som vi kaller det i Norge, siste torsdag i november. Slik feirer du Thanksgiving ”The American Way”

Thanksgiving er en høytidsdag for å utrykke takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver. Men selv om Thanksgiving primært er en amerikansk tradisjon, er det et glimrende påskudd for å samle familie og venner til en hyggelig matkveld.

Inviter venner og familie

Sørg for å også invitere venner og familie som bor langt unna, her skal storfamilien samles, som på amerikansk film.

Måltidet

Det tradisjonelle måltidet er en stor del av Thanksgiving feiringen. Inkluder gjerne hele familien i matlagingen. Et tradisjonelt Thanksgiving-måltid består av kalkun med en god stuffing, gjerne laget av frukt som svisker og epler eller cornbread (maisbrød).  Søtpoteter, potetmos og tranebærsaus er klassisk tilbehør. Og til dessert skal det være pumkin pie (gresskarpai)!

Oppskriftene du trenger finner du her:

Ønskebenet

Mange familier har tradisjon for å knekke ønskebenet. Ønskebenet er et vinkelformet ben med to grener som du finner i brystet på kalkunen. Når måltidet er fortært tar to middagsgjester hver sin gren av ønskebenet og trekker. Den som sitter igjen med den største delen av benet, kan ønske seg noe.

Under middagen 

Thanksgiving handler om takknemlighet, men også raushet i forhold til dem som har mindre. Det kan være alt fra å hjelpe gamle damer over gaten, støtte en velledig organisasjon eller ta husvasken hjemme. En god regel er at alle rundt bordet får anledning til å si en ting de er spesielt takknemlig for i året som har vært, før man begynner å innta det utsøkte måltidet. 

Pynt bordet 

Pynt bordet med nydelige høstfarger. Små gresskar i forskjellige farger, epler, nøtter og kongler blir fort dekorativ bordpynt. 

Se hvordan du kan lage fine lys selv her! 

The Turkey Pardon

En tradisjon i USA i forbindelse med Thanksgiving kalles The Turkey Pardon. Hvert år mottar USAs president en levende kalkun som blir benådet av presidenten og får leve resten av sitt liv uten bekymring for slakterkniven. Har du ikke de riktige TV-kanalene, bør det være mulig å kunne se video på nettet av denne begivenheten.  

TV

Siden vi i Norge ikke alltid har tilgang til TV kanaler med direktesendte Thanksgiving feiringer, kan Thanksgiving inspirerte filmer være noe. Home for the Holidays, Neste stop Chicago, Hannah and her Sisters og Duften av kvinne er kjente Thanksgiving filmer. Eventuelt kan man samle seg rundt stuebordet og spille et spill sammen.