Bak lussekatter til Lucia

Bak lussekatter til Lucia
Luciafeiringen 13. des med lussekatter, Luciatog og Luciasang har vært en tradisjon i Norge i rundt 50 år. Les historien bak tradisjonen her og få oppskrift og nyttige baketips.

Oppskrift på Lussekatter her

Historien om Lucia

Ifølge legenden var Lucia en rik, romersk jomfru som ble født i år 283 i Syrakus på Sicilia, Italia. 13. desember i år 304 led hun martyrdød, kun 20 år gammel.

Lucia ble født inn i luksus og velferd. Hun var en kristen, hjertevarm jente som var villig til å ofre alt for sine medmennesker. Men, Lucia var forlovet med en fornem ung mann som ikke trodde på Gud. Lucia klarte å overbevise sin mor om å avlyse bryllupet. Da Lucias kommende mann fant ut om at det ikke ble noe bryllup, avslørte han til keiseren om Lucias kristne tro. På denne tiden ble de kristne forfulgt, alle skulle tilbe den Romerske keiseren. Lucia ble forsøkt tvunget å frasi seg sin kristne tro, men hun nektet, og ble dømt til å brennes. Historien forteller at hun døde fast i troen og med en brennende lampe i hånden. Slik fikk hun navnet Lucia, som betyr lysende på latin.

Feiring av Lucia

Først på 1900-tallet begynte Luciafeiringen å få den form vi kjenner i dag. Disse skikkene stammer fra Sverige. Lussibruden, som helst skulle være hvitkledd, kom med lyskrone på hodet og kaffe og lusekatter om morgenen den 13. desember. Luciabruden er gjerne fulgt av terner og stjernegutter, som synger om Sankta Lucia. Denne form for Luciafeiring er overført til de fleste europeiske land, og spredte seg over grensen til Norge på 1950-tallet.

Lussekatter

Det norske navnet lussekatt er lånt fra svensk der tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner. Betegnelsen lussekatt («djevelkatt») hadde opprinnelig ikke noe med Lucia å gjøre, men er dannet av ordet Lucifer, altså djevelen. Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.

Hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn