Hjemmelaget marsipan

Marsipan hører julen til og er en perfekt gave å gi bort. Hvorvidt du har kjøpt ferdigmarsipan i butikken eller laget marsipanen fra grunnen, blir den alltid hjemmelaget med litt figurforming, sjokolade og konditorfarger.

Dette trenger du

  • Marsipan – ferdig fra butikken eller fra marsipanoppskrift.
  • Konditorfarge eller pastafarge. Ferdigfarget pasta finnes også.
  • Kokesjokolade, kakao, nøtter, nonstop, kokos, pyntegele, kakepynt, mokkabnner etc. til å pynte figurene.
  • Pensel, kjevle, sil, modelleringsskniv og en spiss trepinne.
  • Former til figurforming av marsipanen
  • Mel for klissete deig
  • Gjerne et underlag av silikon eller plast å bake på. 

Forberedelser

 Kna deigen myk før du begynner. Bruk hvetemel når du skal kjevle og forme marsipan for melis blir klissete.  

Ønsker du å lage en sunnere variant av marsipan? Se oppskrift her

For å farge marsipan i knallfarger trenger du konditorfarge, pastafarger eller gelefarger. Pasta- og gelefarger er tykkere i konsistensen enn de vanlige konditorfargene på dagligvarebutikken og gir også enda sterkere farger. Disse fås i hobby- og jernvarebutikker. Brun marsipan får du dersom du blander marsipanen med kakao.

Gjennomføring 

Ideer til figurer kan være frukter, snømenn, roser, hjerter, stjerner, dyr, bokstaver, kuler og juletre. Bruk modelleringskniven til å skjære, fuktig pensel til å feste og trepinnen til å hulle og forme.

Ønsker du mer konfektaktig marsipan, kan du pynte og dekke marsipanen med sjokolade, nøtter, kokos eller kakao.  Innviklede figurer mer mye detaljer er lettest å lage med ferdigmarsipan fra butikken, men mange mener at hjemmelaget er best på smak.

Marsipan-kjærligheter steg for steg

1. Rull marsipankuler i cirka samme størrelse som en vanlig kjærlighet på pinne. Bruk mel dersom marsipanen er klissete. 

2. Stikk en pinne av tre (grillpinner eller kakestikker ol) inn i marsipankulen. Smelt kokesjokolade i et varmt vannbad. Om du har sjokolade direkte i en kjele som du setter på plata blir det veldig fort for varmt. Derfor anbefales det alltid å smelte sjokolade i et vannbad. Et vannbad er en kjele som står oppi en annen kjele med varmt vann. Dypp marsipankulen i sjokolade og vend på pinnen for å spre sjokoladen jevnt. 


3. Dypp den sjokladedekkede marsipankulen i strøssel, hakkede nøtter, kokos eller skivede mandler. Her er det bare å bruke kreativiteten. Du kan også velge å helle striper av sjokolade med en skje over den hvite marsipankulen i stedet for å dyppe den.   

Bildene av marsipan i esker: her er marsipanen kjøpt fra SAGA Sjokoladefabrikk på Gråtenmoen i Skien.