Hverdagsmat i julen

Hverdagsmat i julen
Med et kjøleskap som bugner ekstra av gode råvarer opp mot jul, er det ikke vanskelig å finne noe godt til hverdagsmiddagene.

Både julepølse og ribbe kan få nye drakt på en vanlig onsdag eller mandag.

Har du ribberester eller fersk ribbe, er dette perfekt sammen med asiatiske smaker som ingefær, chili, hvitløk og soya. Skjær ribben i terninger og wok den sammen med friske grønnsaker og nudler, så får du en liten krydret pause fra brun saus og poteter.

Pinnekjøtt kan også serveres på nye måter utenom juleaften. Har du rester av pinnekjøtt igjen, er det perfekt å skjære kjøttet fra beina og ha dette i en god, varm grønnsakssuppe. Eller hva med å lage en ”pinnekjøtt à la brandade”? Vanligvis er brandade laget på klippfisk som blandes med luftig potetmos, men det salte og tørkede pinnekjøttet gjør seg like godt som klippfisk i denne klassiske syd-franske retten.

Oppskrift på pinnekjøtt brandade finner du her. 

Julepølse eller vossakorv kan brukes i wok, og får fin balanse med syre og sødme hvis du også tilsetter eple sammen med grønnsakene.

Oppskrift på julewok finner du her. 

Alle typer pasta lar seg også lett kombinere med både pølse, medisterkake i terninger og grønnsaker. Dette blir lett en ny familiefavoritt.

Oppskrift på pasta med medisterpølse. 

Med mye kraftig mat i juleukene, kan det være deilig med et avbrekk. Har du igjen råvarer som ble brukt til waldorfsalaten? Bland dem i en ny, frisk salat med nygrillet kylling eller rester av kalkun. Eple, selleristang, druer og valnøtter er kjempegodt sammen med hvitt kjøtt i en lett salat.

Medisterdeigen kan gjerne bli til supersaftige lørdagsburgere eller kjøttboller til pastaen på en tirsdag. Krydre medisterdeigen med hvitløk og urter, så får du smaken av både jul og hverdag.

Lag kjempegodt tilbehør av juleråvarene som ligger i grønnsaksskuffen. Rødkål og kål blir til en knasende frisk og sprø salat når de finrives og blandes med olivenolje, eddik, salt og pepper. Ha gjerne noen rosiner og eplebiter i salaten også for å få sødme. Like godt til fredagspizza som til onsdagslaks.

Mange av julens krydder er vesentlige i indisk matlagning, så nå er det duket for at du kan gi hverdagskyllingen en indisk tvist. Kanel, kardemomme, ingefær og nellik blir en aromatisk og deilig ”masala” som du kan gni kyllingfiletene inn med før du steker dem.

Er tiden knapp til middag, eller vil du bare ha en ekstra god lunsj? Lag høye smørbrød på dansk maner med rester av både ribbe, julepølse eller skinkestek. Topp smørbrødene med rødkål, rødbete, sviske, eple, god sennep og sylteagurk.

Oppskrift ribbesmørbrød.