Dette serverer du på julebordet og julefesten

Dette serverer du på julebordet og julefesten

På jakt etter inspirasjon til julens mange selskaper? Uansett om du ønsker å servere lutefisk, rakfisk, pepperkaker eller snacks – de beste tipsene får du her.

Desember er tiden for å samle de nærmeste av venner og familie rundt bordet. Det er tid for en forsmak på den gode julematen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og rakfisk står på menyen - men du kan også servere juletapas og fingermat med klassiske julesmaker. 

Send ut invitasjonene allerede tidlig i desember, så er du sikker på at alle du ønsker skal være der har mulighet til å komme.

Årets lutefisklag

Lutefisk har lange tradisjoner og skaper alltid god stemning rundt bordet. For mange er lutefisklaget et fast innslag i førjulstiden, mens andre serverer den i romjulen.

Lutefisksesongen starter i oktober og varer ut januar, og mange har flere lutefiskmiddager gjennom sesongen.

Tilbehøret til lutefisken

Noe av det aller viktigste på bordet når lutefisken serveres er tilbehøret. Mange har sterke tradisjoner knyttet til det ulike tilbehøret. 

Vanligst er ribbefett, lutefiskbacon, ertestuing, sennep og mandelpoteter - men hvorfor ikke prøve brunost?

Slik lager og serverer du lutefisk

Slik lager og serverer du lutefisk

Det er ikke vanskelig å lage lutefisken selv, men det tar litt tid. Vi anbefaler lutefisk i ovn. Se film og les hvordan du gjør det.

Rakfisklag 

Et ekte rakfisklag er ikke til å spøke med. De som virkelig elsker rakfisk og gjør stas på den hvert år med en egen fest, slurver ikke med detaljene. 

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag?

Lag ferdige kanapéer med rakfisk som en snack sammen med apperitif før julebordet. Legg fisk, rømme, løk og rødbete på lefse. Rull sammen og skjær i serveringsstykker. Stikk en tannpirker igjennom for å holde på plass.

Husk det gode tilbehøret til rakfisken

Rakfisk serveres med mye spennende tilbehør. Her er det viktig å ha noe for enhver smak - de hardbarkede rakfiskelskerne spiser helst fisken som den er, mens nybegynnerne foretrekker tilbehør som rødløk, rømme for å ta av brodden på rakfisken.

Stort utvalg rakfisk levert rett hjem:

Rakfisklaget: alt du trenger å vite om rakfisk og tilbehøret

Rakfisklaget: alt du trenger å vite om rakfisk og tilbehøret

Er det din tur til å arrangerer rakfisklaget, eller vil du starte en egen tradisjon med rakfisklag? Her er noen gode råd og tips!

Klassisk ribbe med tilbehør

Ribbe er for mange knyttet til julaften, men det er lite i veien for å servere ribbe på julebordet i tillegg. 

Ribbe servert med klassisk tilbehør som medisterkaker, medisterpølser, mandelpoteter, rosenkål og en god saus er en sikker vinner på julebordet. 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er en av våre mest populære julemiddager, og man får gjerne servert pinnekjøtt både før og etter jul.

Her er det sterke tradisjoner knyttet til produsenter, røkt eller urøkt pinnekjøtt og hvorvidt det er skåret selv eller ei. Usikker på hva du skal velge? Spør gjerne en av våre dyktige matarbeidere i ferskvaren om noen gode tips!

Usikker på hva du skal velge? Urøkt passer de fleste, mens røkt pinnekjøtt er svært smaksrike. Velg også pinnekjøtt med mye kjøtt, og gjerne litt fett på – det gir mye smak.
De 5 beste oppskriftene til brunsj i julen

De 5 beste oppskriftene til brunsj i julen

Lange, rolige julefrokoster som sakte går over i både brunsj og lunsj, er et absolutt høydepunkt i julen. Her er tipsene som gjør julebrunsjen perfekt!

Julebrunsj

Inviter familien til julebrunsj eller julelunsj i romjulen! La restene fra julemiddagen blir til nye retter, bak eller kjøp godt brød og finn frem eggerøre, laks, sild, ribbesylte, oster og kanskje noe søtt for å runde av måltidet? 

Det er ikke alltid like lett å finne på noe nytt, men skal du ha brunsj eller lage et fristende tapasbord, er det mye godt og enkelt du kan lage småretter av fra julens råvarer og rester.

Nyttårssnacks 

Nyttårssaften er den perfekte anledningen til å invitere venner og familie på besøk. Planlegger du å ha fest er det smart å sende ut invitasjonene tidlig, da dette er en dag de fleste legger planer i god tid.

Snacks et must på nyttårsfesten. Snacks et must på nyttårsfesten.

En nyttårsfest trenger heller ikke involvere en full middag: inviter gjestene til litt utpå kvelden, så spiser man heller selve nyttåsmiddagen hver for seg. Velger man å gjøre dette er snacks et must. 

Nyttårssnacks

Nyttårssnacks

Server spennende drikke og snacks på nyttårsaften! Her er tipsene