Julebakst 7 slag

Før var ikke julen i boks før de syv slagene var det, og for mange er det fremdeles slik. Pepperkaker er gjerne det første man baker, så har man noe godt å knaske på i hele desember.

Julebaksten er en viktig del av førjulstiden. Kok litt gløgg, sett på julemusikk og finn frem det dere trenger av mel, glasur og pynt og inviter til en hyggelig førjulsstund for både voksne og barn.

Med en god mørdeig som utgangspunkt kan du lage en rekke fristende småkaker som du pynter og smaksetter med syltetøy, sitrus, sjokolade, kakao, kokos, hakkede nøtter eller annet godt. Det trenger verken være komplisert eller ta fryktelig lang tid.

Grunnoppskrift mørdeig:

250 g hvetemel

175 g mykt smør

45 g sukker

1 egg

Kna alle ingredienser sammen til en deig. Du kan bruke håndkraft eller en hurtigmikser.

Legg den ferdige deigen i en plastikkpose i kjøleskapet og la den hvile 30 minutter før du former og steker kaker av den. Den er lettere å å forme og jobbe med når den er kald.

Stek småkakene på 175 grader. Steketiden varierer fra 8–15 minutter.

Avkjøl på rist.

Tips: Småkaker kan uten problem fryses i 2-3 måneder uten at smaken forringes. Så er du ute i god tid, kan du fryse kakene og ta dem ”ferske” opp av frysen til adventstiden.

Tips: Mørdeig kan også fryses. Godt innpakket mørdeig holder seg fint i fryseren et par måneder. Da har du alltid deig klar for hånden og kan overraske med nystekte kaker til uanmeldte gjester i adventstiden og romjulen.

Tips: La eggene stå i romtemperatur natten over. Romtempererte egg er best å bake med. Det blir for eksempel mye enklere å skille hviten fra plommen.

Tips: Hjemmebakte småkaker i en pen kakeboks er en kjempefin hjemmelaget gave!

Tips: Har du ikke tid eller ønsker du ikke bake selv, kan du få kjøpt gode julekaker av høy kvalitet både hos bakeren og i butikken. Det samme gjelder ferdig deig til pepperkaker og marsipan. 

7 slag

Berlinerkranser 

Berlinerkranser

Berlinerkranser er perfekte ved siden av en kopp varm sjokolade eller gløgg. At de er så enkle og forme og lage gjør dem dessuten til en fin kake å ta med på juleverkstedet med barna. 

Goro

Goro

Goro er med sitt vakre mønster et lite kunstverk i seg selv. Navnet er en forkortelse og kommer opprinnelig fra ”gode raad”. De er ikke av de aller søteste på kakefatet og kan gjerne spises med en skive ost. En fryd for øye og gane!

Smultringer

Smultringer 

Smultringer har slektninger både i USA, Tyskland og Danmark. Har du prøvd å glasere de tradisjonelle smultringene med en sjokolade eller melisglasur? Godt!

Et lite tips: Deigen til smultringer blir enda enklere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig natten over.

Kransekakestenger

Kransekakestenger

Kransekakestenger er superenkle og raske å lage med ferdig kransekakemasse! Du bare ruller små pølser av massen, steker dem i ovnen og dypper så hver ende av stangen i smeltet sjokolade. Skal du lage kransekakemassen selv? Du ikke skålde mandlene, bare så du vet det….

Krumkaker

Krumkaker

Krumkaker er for mange høydepunktet på juleaften når de serveres med multekrem til dessert. Sprø, skjøre og akkurat passe søte med en vakker form og et sirlig mønster. Du kan også forme skåler eller kurver av krumkakene når de kommer myke ut av krumkakejernet. Bare legg den myke kaken over en liten rund skål og vent til det stivner. Ta kaken forsiktig av skålen.

Pepperkaker

Pepperkaker

Pepperkaker betyr for mange pynting av store hjerter med glasur i fine farger, og bygging av pepperkakehus fulle av non stop og seigmenn. For ikke å snakke om hvor gøy det er å knuse dette med en hammer på nyåret! Klikk her for hjelp til pepperkakehuset.

Syltetøykaker

Syltetøykaker

Syltetøykaker er små, søte saker som er perfekte til en god kopp te. Hva slags syltetøy du bruker i midten av mørdeigskaken er helt opp til deg. Både bringebær, jordbær og blåbær smaker godt her. Hva med å prøve appelsin – eller fikenmarmelade?

Man kan godt dele de tradisjonelle julekakene inn i tre kategorier: De som stekes i jern, de som stekes i smult, og de som stekes i ovn. De opprinnelige 7 slagene var gorosmultringer, fattigmann, berlinerkransersandkakerkrumkaker og sirupsnipperVisste du at det ikke var før på 1800-tallet da komfyren ble allemannseie at julekakelista tok form slik vi kjenner den i dag?

I dag er vel de fleste åpne for at man kan lage så mange slag man ønsker, tilføre nye kaker og utelate andre.