Julens 7 slag

Julens 7 slag

Julebakst er viktig og før var ikke julen i boks før de syv slagene var det, og for mange er det fremdeles slik. Pepperkaker er gjerne det første man baker, så har man noe godt å knaske på i hele desember.

Julebaksten er en viktig del av førjulstiden. Kok litt gløgg, sett på julemusikk og finn frem det dere trenger av mel, glasur og pynt og inviter til en hyggelig førjulsstund for både voksne og barn.

Med en god mørdeig som utgangspunkt kan du lage en rekke fristende småkaker som du pynter og smaksetter med syltetøy, sitrus, sjokolade, kakao, kokos, hakkede nøtter eller annet godt. Det trenger verken være komplisert eller ta fryktelig lang tid.

  • Oppskrift på mørdeig her

Mørdeig kan også fryses. Godt innpakket mørdeig holder seg fint i fryseren et par måneder. Da har du alltid deig klar for hånden og kan overraske med nystekte kaker til uanmeldte gjester i adventstiden og romjulen.

7 slag

Man kan godt dele de tradisjonelle julekakene inn i tre kategorier: De som stekes i jern, de som stekes i smult, og de som stekes i ovn. De opprinnelige 7 slagene var goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper. 

I dag er vel de fleste åpne for at man kan lage så mange slag man ønsker, tilføre nye kaker og utelate andre.

Berlinerkranser

Berlinerkranser er perfekte ved siden av en kopp varm sjokolade eller gløgg. At de er så enkle å forme og lage gjør dem dessuten til en fin kake å ta med på juleverkstedet med barna. 

  • Oppskrift her

Goro

Goro er med sitt vakre mønster et lite kunstverk i seg selv. Navnet er en forkortelse og kommer opprinnelig fra ”gode raad”. De er ikke av de aller søteste på kakefatet og kan gjerne spises med en skive ost. En fryd for øye og gane!

  • Oppskrift her

Småkaker kan uten problem fryses i 2-3 måneder uten at smaken forringes. Så er du ute i god tid, kan du fryse kakene og ta dem ”ferske” opp av frysen til adventstiden.

Smultringer

Smultringer har slektninger både i USA, Tyskland og Danmark. Har du prøvd å glasere de tradisjonelle smultringene med en sjokolade eller melisglasur? Godt! 

Et lite tips: Deigen til smultringer blir enda enklere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig natten over.

  • Oppskrift her

Kransekakestenger

Kransekakestenger er superenkle og raske å lage med ferdig kransekakemasse! Du bare ruller små pølser av massen, steker dem i ovnen og dypper så hver ende av stangen i smeltet sjokolade. Skal du lage kransekakemassen selv? Du  ikke skålde mandlene, bare så du vet det…

  • Oppskrift her

Hjemmebakte småkaker i en pen kakeboks er en kjempefin hjemmelaget gave!

Krumkaker

Krumkaker er for mange høydepunktet på juleaften når de serveres med multekrem til dessert. Sprø, skjøre og akkurat passe søte med en vakker form og et sirlig mønster. Du kan også forme skåler eller kurver av krumkakene når de kommer myke ut av krumkakejernet. Bare legg den myke kaken over en liten rund skål og vent til det stivner. Ta kaken forsiktig av skålen.

  • Oppskrift her

Pepperkaker

Pepperkaker betyr for mange pynting av store hjerter med glasur i fine farger, og bygging av pepperkakehus fulle av non stop og seigmenn. For ikke å snakke om hvor gøy det er å knuse dette med en hammer på nyåret!

  • Oppskrift her

Slik bygger du pepperkakehus

Slik bygger du pepperkakehus

Det blir fort liv i stua når pepperkakehuset skal bakes og bygges. Men hvorda...

Syltetøykaker

Syltetøykaker er små, søte saker som er perfekte til en god kopp te. Hva slags syltetøy du bruker i midten av mørdeigskaken er helt opp til deg. Både bringebær, jordbær og blåbær smaker godt her. Hva med å prøve appelsin- eller fikenmarmelade?

Oppskrift her