Den store julevask-guiden

Den store julevask-guiden

På tide å ta julevasken? Her er alle produktene du trenger og alt du trenger å vite om den store julevasken.

”Nå har vi vasket golvet”, synger Alf Prøysen i den kjente og kjære sangen ”Julekveldsvisa”.  For mange er julevasken et viktig punkt på lista over ting som skal gjøres før julen kan ringes inn.

Som Lilleborg så godt sier det, ”vi vasker for å få det rent, og vi vasker for å trives hjemme”. Og så klart – til julens mange julefester og familiesamlinger ønsker man å vise huset eller leiligheten fra sin beste side! 

Her får du de beste tipsene for å få rent hus til jul: 

Sett av en dag med hele familien til julerengjøring i huset. Lag en plan for hvem som skal gjøre hva, guff på med noe fengende musikk og gå i gang.

Kjøkken

Bruk varmt vann med en skvett salmiakk og litt flytende oppvaskmiddel. Gni med en svamp og tørk over med en fuktig mikrofiberklut etterpå. Er fettlaget ekstra seiglivet, kan du også prøve skurekrem. Legg på hyllepapir gråpapir til slutt, så slipper dere å vaske der neste år.

Flekker på vegger og skapdører

Gå over med en mikrofiberklut og vann. På vanskelige flekker bruker dere kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk. Husk bare at enkelte typer av tre (f.eks ubehandlet/oljet furu) kan få misfarging av kjøkkenspray.

Bruk kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk på vanskelige flekker. Bruk kjøkkenspray eller varmt vann med oppvaskmiddel/salmiakk på vanskelige flekker.

Kjøleskap

Tøm det helt og kast det som er gått ut på dato. Ta ut alle løse deler og vask dem opp i varmt oppvaskvann. Bruk kjøkkenspray eller varmt oppvaskvann inni, og tørk over med en mikrofiberklut.

Inni komfyren

Bruk spesialpreparater for ovnen. Spray på og la virke etter anvisning på produktet. Tørk over klut og vann. Bruk en vaskeløsning av oppvaskmiddel og salmiakk og svamp på glasset i stekeovnen. Tørk godt over med en fuktig klut etterpå.

NB! Les bruksanvisningen først – noen ovner er selvrensende og har et belegg som ikke tåler vanlig vask.

Bak og under hvitevarene

Trekk fram komfyr og kjøleskap og støvsug godt. Fjern eventuelle flekker med kjøkkenspray og en fuktig klut. Benytt også anledningen til å tørke av hvitevarene på utsiden med en fuktig mikrofiberklut.

Kjøkkenviften

Tåler filteret oppvaskmaskin, så la det få være med på en runde der – på varmt program. Dere kan også gi det en sprut med oppvaskmiddel og en sterk vaskeløsning av oppvaskmiddel og salmiakk. Skyll godt med varmt vann. Gjenta behandlingen til alt fett er fjernet. 

Gulv 

Gulvene i alle rom tar dere mest effektivt med støvsuger eller tørrmopp. Fjern flekker med en fuktig mikrofiberklut og eventuelt litt moppespray. Det er bare der det er mye fett eller annet smuss at det er nødvendig med vann. 

Fjern støv fra vegger og tak

Med et moppestativ og en tørr mikrofibermopp går dere effektivt over vegger og tak i hele huset.

Stue

Gå over hyller, stolseter og puter med støvsugeren, bruk børstemunnstykker som passer på ulike steder. Bruk en støvmopp på bilder o.l.

Trekk fram sofaen og andre store møbler og støvsug godt bak, og gi støvsamlere som gardiner, løse pledd og avtagbare putetrekk en omgang i vaskemaskinen. 

Rist store tepper godt ute. 

Lampekupler og potteskjulere vaskes opp for hånd. La dem tørke godt før dere setter dem på plass.

Sotete peisvegg

Støvsug først og vask med salmiakkvann og en klut.

Gang

Dra frem skohyllen og støvsug/vask godt. Gå over selve hyllen med en klut og oppvaskmiddel eller bruk et allrengjøringsmiddel.

Soverom

Gi gardinene en vask, eller bruk en støvmopp dersom de ikke er vaskbare. Støvsug madrassene godt. 

Bad

Vask toalettet og tørk over ulike flater med en baderomsspray og fuktig mikrofiberklut. Skur flisene med en baderomsskrubb. Vask kranene godt og gi dem gjerne en finish med en tørr klut så de riktig skinner

Sett av en dag med hele familien til julerengjøringen, så går jobben fortere! Sett av en dag med hele familien til julerengjøringen, så går jobben fortere!