Kast mindre mat i julen

Kast mindre mat i julen

Det blir gjerne rester av julematen. Her får du tipsene som fører til at du kaster mindre mat i julen.

Visste du at ved å planlegge innkjøpene, skrive handleliste og beregne riktig mengde kan du unngå å få mye rester?

Noen andre enkle grep som alle kan gjøre er å merke råvarene med når de er åpnet, fryse ned rester av for eksempel grønnsaker og å pakke inn maten ordentlig i for eksempel zip-lock poser.

Her får du våre beste tips til hvordan du unngår å kaste noen av matvarene vi ofte sitter igjen med etter et måltid: 

Gulrot 

Et par gulrøtter hører gjerne rotmosen til, men hva gjør du med resten av pakken? Gulrøtter kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min, eller hva med å bruke de i en deilig wok med rester av pinnekjøtt eller ribbe?

Ost 

Visste du at ost kan fryses? Riv den før du fryser den ned, og bruk den i varme retter som for eksempel til gratinering eller på pizza.

Egg 

Egg holder seg langt over utløpsdato. For å sjekke om egget kan brukes, legg det i et glass med vann. Flyter det opp til overflaten bør det kastes, men synker det kan det fint brukes. En smart måte å bruke opp egg på er for eksempel å lage eggerøre.

Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være 4 ºC eller lavere. Når julehandelen fyller opp kjøleskapet kan temperaturen lett bli for høy. Legg et termometer i kjøleskapet, så kan du enkelt følge med.

Melk 

Du trenger ikke kaste melken ved utløpsdato. Lukt og smak deg frem til om melken kan brukes. Har den blitt sur kan du fortsatt fint bruke den i vaffel og pannekakerøre.

Brød

Brød som er noen dager gammelt er perfekt til arme riddere – som igjen er perfekt til julefrokosten.

8 ting du kan gjøre med tørt brød

8 ting du kan gjøre med tørt brød

Har du gammelt brød til overs? Ikke kast tørt brød før du har prøvd disse...

Poteter

Poteter er gjerne noe vi kjøper i store pakker, og som ofte kan være vanskelig å bruke opp. Stekt potet sammen med for eksempel sopp og et speilegg er veldig godt når du vil ha en rask middag, eller en ekstra mettende kveldsmat.

Eple

Blir de siste eplene aldri spist opp? Lag verdens enkleste og beste epledessert! Alt du trenger for å lage en fantastisk smuldrepai er epler, sukker, smør og mel.